Cum actioneaza remediile?

 
Informatii despre modul de actiune al remediilor naturale

La modul general, fitoterapia clasica foloseste extractele totale din plante (apoase, alcoolice sau uleioase). Astfel, substanta cea mai concentrata si mai activa dintr-o vegetala sau alta este intarita de alte zeci de elemente aflate in doze mult mai mici, din combinarea lor rezultand o actiune blanda. Pe de alta parte, fitofarmacologia alopata extrage dintr-o planta doar principiul cel mai activ, pe care-l conditioneaza in diverse forme (siropuri, comprimate, casete, fiole).

In fitoterapie, formele curente de administrare a preparatelor la copii sunt variate: planta ca atare, infuzie, decoct, macerat la rece, extract alcoolic sau uleios. De la caz la caz, se foloseste fie intreaga vegetala, fie frunzele, florile, radacina, mugurii, scoarta, seva, semintele sau rizomii. Remediile naturiste obtinute pot avea mai multe tipuri de actiuni:

Substitutiva. Aduc in organism unele substante care lipsesc sau sunt in cantitate insuficienta: saruri minerale, vitamine, proteine, glucide, lipide.

Bacteriostatica, bactericida sau antiparazitara. Inhiba dezvoltarea unor microorganisme patogene (microbi, virusuri, ciuperci etc.) sau le anihileaza direct.

Trofica si cicatrizanta local (in caz de rani, arsuri, tesutul lezat se reface mai rapid).

Biostimulatoare. Cresc reactivitatea organismului, determina anumite organe mai „lenese“ sa functioneze optim.

Citostatica. Impiedica multiplicarea celulelor tumorale din organism. Este cazul extractului din planta Catharanthus roseus, al Vincristinei, al Vinblastinei, recomandate in caz de leucemie, de cancer pulmonar, ganglionar sau osos.

Dr. Anca Cochino, medic specialist pediatru - Medicina naturista nr. 5 (177); foto: www.beautiful-body-ideal-weight.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa