Remedii cu galbenele

 
Tratamente si remedii cu galbenele

Galbenelele ocupa un loc fruntas in topul celor mai eficiente plante-medicament din farmacopeea romaneasca. Calitatile cicatrizante, antiinflamatoare si bacteriostatice exceptionale pe care florile si frunzele vegetalei le inglobeaza se dovedesc de mare folos intr-o gama foarte variata de afectiuni, de la ulcer gastric ori duodenal, la dismenoree si dureri articulare, pana la infectii micotice si rani sau arsuri produse la suprafata pielii.

Remediu cu galbenele pentru vindecarea micozelor

Tratamentul cu galbenele m-a ajutat sa scap de o micoza, numita, din cate am inteles, boala piciorului de atlet. Intre degetele de la ambele talpi imi aparusera ca un fel de pete rosii, care se descuamau si imi provocau mancarimi si arsuri destul de severe. Am facut tratamente antifungice de tot felul (bai locale cu bicarbonat, aplicatii cu plante, cu unguente mai scumpe sau mai ieftine...), dar in zadar. Pana la urma, iata cum mi-am gasit leacul:

Am adunat o mana de flori de galbenele proaspete, le-am maruntit cu mana, apoi le-am lasat sa se inmoaie in putina apa calduta. Asa am obtinut un fel de pasta, pe care o puneam pe zonele afectate de ciuperca, o acopeream cu un tifon si asteptam sa actioneze pret de o ora. Repetam tratamentul si de trei-patru ori pe zi, dupa cum aveam timp. Trei saptamani m-am tinut de aceasta terapie si din zi in zi se vedea cum ciuperca da inapoi. Asa m-am vazut vindecat si boala nu a mai recidivat niciodata. (Petrica V., Vrancea)


Remediu cu galbenele contra constipatiei

Infuzia se prepara din trei linguri de galbenele. Se pun florile la macerat intr-o jumatate de litru de apa, pentru opt ore. Se strecoara, lichidul se da deoparte, iar planta ramasa se fierbe intr-o jumatate de litru de apa cinci minute, dupa care se lasa sa se raceasca si se filtreaza. In final, se amesteca cele doua extracte. (Mariana D., Vaslui)


Remediu cu galbenele pentru vindecarea rapida a vanatailor

Tinctura se poate cumpara gata preparata de la plafar sau farmacie, ori se poate obtine in casa, reteta fiind deosebit de simpla, nu necesita cine stie ce costuri sau eforturi. Tratamentul este cu atat mai eficient cu cat este aplicat din pripa, ideal in primele 36 de ore de la accident. Se tin compresele cat mai mult timp posibil. In pauze, se poate unge vanataia cu alifie de galbenele. (Alina C., Bucuresti)


Remediu cu galbenele pentru dismenoree

Am fost nevoita sa apelez la plantele de leac si, dupa cateva incercari nereusite, am ajuns sa testez si pulberea din flori de galbenele. Un tratament ce s-a prelungit pe trei luni, timp in care am luat zilnic cate patru lingurite de remediu, inainte de mesele principale, mi-a redat sanatatea, de atunci nemaiavand nici un fel de problema vizavi de ciclul menstrual.

Pulberea se obtine prin macinarea cat mai fina, cu rasnita de cafea, a florilor uscate. Nu se pastreaza mai mult de doua saptamani, chiar depozitata in borcane inchise ermetic, deoarece substantele benefice sunt volatile si se evapora rapid.

Tratamentul se recomanda tuturor femeilor care prezinta dureri menstruale, ciclu neregulat etc. Nu va ingrijorati daca, in perioada curei, menstruatia intarzie cu trei-patru zile, acest efect fiind perfect normal in procesul curativ. (Ioana M., Radauti)

Remedii naturiste nr. 8 (100); foto: www.bionature.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa