Remedii naturiste pentru afectiuni oftalmologice

 
Tratamente si remedii naturiste pentru afectiuni oftalmologice

Pe cat sunt pleoapele de fragile (pielea care acopera acest tesut are 0,35 mm grosime), pe atat sunt de solicitate (efectueaza nu mai putin de 10.000 de contractii pe zi), iar despre sensibilitatea ochilor - aceste organe de mare complexitate cu ajutorul carora percepem in imagini lumea inconjuratoare - ce sa mai vorbim... Si ce tratament poate actiona cu mai multa delicatete in situatia suferintelor oftalmologice decat unul 100% natural?! Asa cum veti „vedea“, variante terapeutice blande exista de la caz la caz.


Ceaiul de liliac trateaza glaucomul

Ceaiul se obtine dintr-o lingura de flori la 250 ml apa clocotita. Se lasa in vasul acoperit zece minute, apoi se strecoara. Se foloseste sub forma de comprese reci, care se mentin pe pleoape timp de un sfert de ceas. (Andrei O., Targoviste)


Remediu contra urciorului

Extractul il prepar din 20 g de flori de arnica uscate si maruntite la 100 ml alcool de 90°. Se lasa la macerat timp de zece zile, intr-o sticla inchisa la culoare si prevazuta cu dop (recipientul se agita din cand in cand). Dupa acest interval, se strecoara lichidul si se toarna in alta sticluta inchisa la culoare si prevazuta cu dop. Se aplica, cand este cazul, comprese, cu sase picaturi de tinctura diluate intr-o lingura de apa distilata (sau apa fiarta si racita). (Constanta T., Bucuresti)


Infuzia de patlagina: cel mai bun colir

Se toarna peste doua linguri de frunze uscate si maruntite de patlagina o cana cu apa clocotita. Se lasa vasul acoperit 20-30 de minute, apoi se strecoara prin tifon impaturit in mai multe straturi (si vreau sa insist asupra necesitatii unei filtrari corecte). Se spala pleoapele cu tampoane sterile inmuiate in infuzia calduta. Atentie: nu folositi acelasi tampon la ambii ochi; in cazul in care unul prezinta un proces infectios in dezvoltare, exista riscul ca microbul sa treaca si la celalalt! (Dan G., Bucuresti)


Ochi mereu tineri, doar cu macerat de rozmarin

Maceratul il prepar din 5 g planta uscata (sau 10 g planta proaspata) la 750 ml apa plata (sau apa fiarta si racita). Se lasa vasul acoperit 24 de ore, apoi se strecoara. Se adauga o cantitate egala de apa de roze si 15 ml alcool de 90°. Se pastreaza intr-o sticla astupata cu dop. Se aplica sub forma de comprese, inainte de culcare. (Dorina M., Brasov)


Ceai bun in terapia glaucomului

Glaucomul este o boala a ochilor foarte grava, care poate duce la orbire.

Se pun la un loc parti aeriene de coada-calului (15 g), urzica vie (10 g), troscot (8 g) si sunatoare (6 g). Se ia din amestecul vegetal cat se cuprinde intre trei degete, se opareste cu o cana cu apa clocotita, se lasa la infuzat zece minute, apoi se strecoara. Peste plantele deja oparite se toarna iar 500 ml apa clocotita si se continua extractia prin fierberea noii compozitii timp de zece minute. Dupa strecurare, se amesteca ambele solutii si se bea cate o jumatate de cana inaintea fiecarei mese principale, incet, cu inghitituri mici.

Daca va simtiti ochii obositi, nu ezitati sa folositi pentru remedierea necazului maceratul de rozmarin. Se pune la macerat pentru 24 de ore o lingura de rozmarin uscat la un litru si jumatate de apa plata sau de apa de la robinet fiarta si racita in prealabil. Se strecoara si se adauga o cantitate egala de apa de trandafiri si 15 ml alcool de 90". Se pun comprese seara, inainte de culcare. Se pastreaza la frigider. (Maria P., Suceava)


Preparatele din macese nu dau gres in conjunctivite

Am inceput sa beau in fiecare zi cate trei cani de ceai de macese, obtinut din doua lingurite de fructe la o cana cu apa clocotita. Se lasa vasul acoperit zece minute, apoi se strecoara.

De asemenea, am gasit intr-o carte reteta unei bauturi racoritoare din macese, foarte gustoasa si plina de vitamina C, pe care am pus-o in practica. Se lasa la macerat timp de 12 ore 100 g fructe proaspete intr-un litru de apa. Se adauga 100 g zahar, se dizolva si se beau doua-trei cani pe zi.

Am luat si tinctura, preparata din 500 g pulpa de macese si 500 g zahar. Se lasa la macerat timp de o saptamana, se strecoara, apoi, peste lichidul obtinut, se adauga o jumatate de litru de alcool de 70° si se mai lasa inca doua-trei zile. Se iau cateva picaturi seara, inainte de culcare.

Am urmat vreme de doua luni acest tratament si situatia mea s-a imbunatatit considerabil. Nu mai am deloc probleme cu ochii si sper sa nici nu mai apara vreodata. (Florica T., Bucuresti)

Remedii naturiste nr. 8 (100); foto: www.unica.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa