Remedii naturiste cu gutui

 
Remedii naturiste cu gutui
Printre ultimele fructe autohtone ale anului, gutuile ascund sub invelisul galbui si pufos vitamine antioxidante (C, A, B, PP), minerale vitale mintii si trupului (calciu, fier, potasiu, fosfor, magneziu...), zaharuri si multe alte elemente nutritive si curative. Putem spune, fara teama de a gresi, ca aceste delicatese de toamna cu gust dulce-astringent si parfum inconfundabil constituie adevarate medicamente naturale, in special pentru sistemul digestiv si piele.


Remediu excelent pentru diaree

Se prepara dintr-o gutuie, spalata bine in prealabil si data pe razatoarea cu ochiuri mari, care se fierbe intr-un litru de apa, pana cand lichidul scade la jumatate. Se indulceste cu zahar brun, care se adauga cat lichidul este pe foc. Se administreaza intreaga cantitate pe parcursul unei zile, pana la eliminarea simptomelor.






Acest leac poate fi folosit ca adjuvant si in tratarea hemoroizilor, hemoragiilor uterine si insuficientei hepatice. (Stela C., Bucuresti)


Remediu pentru estomparea ridurilor

Se macereaza cojile de gutui in rachiu timp de doua saptamani. Alcoolul trebuie sa depaseasca cu unu-doi centimetri nivelul cojilor. Dupa aceea se strecoara si se aplica pe locurile in care apar cu predilectie ridurile.

In alta ordine de idei, pentru prepararea unui dulce fabulos, anume nectarul de gutui, aveti nevoie de cinci kilograme de fructe, doua kilograme de zahar si un litru de apa. Fructele se spala temeinic cu apa rece si se indeparteaza puful de pe suprafata lor. Se curata de coaja, se taie felii si se indeparteaza cotoarele cu seminte. Se pun intr-un litru de apa clocotita, se amesteca bine pe foc cinci minute, pana se inmoaie. Fierbinti, se trec printr-o strecuratoare de aluminiu, apasand cu o lingura de lemn. Piureul obtinut se amesteca cu un sirop de zahar (300 g zahar la un litru de apa clocotita) si se omogenizeaza. Nectarul cald se trece in sticle care se astupa cu dopuri, se pasteurizeaza 20 de minute, se racesc, apoi se depoziteaza la loc racoros. (Beatrice F., Bucuresti)






Remediu pentru ameliorarea pancreatitei

Se extrag cantitati pe cat se poate egale de sucuri de gutui si de mere, se combina si se consuma pe data. Dupa doar doua saptamani, va rog sa ma credeti, starea mea s-a ameliorat, iar dupa o luna, ma simteam aproape perfect.

Nu zic ca m-am vindecat, insa macar am usurat notabil simptomele. (Minel B., Botosani)

Remedii naturiste nr. 10 (90); foto: www.csid.ro






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa