Traumatismul cranian

 
Informatii medicale despre traumatismul cranian

In urma impactului violent asupra oaselor cutiei craniene, accidentele de circulatie sau de munca, agresiunile sau cazaturile duc la lezarea permanenta a creierului.

Ai cazut si te-ai lovit la cap. Zici ca-i os si nu-i grav. Insa deplasarea unui fragment osos in profunzimea cutiei craniene afecteaza sistemul nervos central, avand urmari grave, imediate sau secundare (la o perioada mai scurta sau lunga de timp). Dupa orice lovitura la cap, e bine sa urmaresti simptomele si sa mergi urgent la medic daca e ceva in neregula!


Comotia cerebrala

In urma impactului, se instaleaza o stare de ameteala persistenta sau pierderea cunostintei pentru cateva minute. Este cea mai usoara leziune imediata a creierului, iar insanatosirea totala apare in decurs de cateva ore sau saptamani.


Contuzia cerebrala

Distrugerea unor celule cerebrale conduce la tulburari de comportament sau de statica, putandu-se ajunge pana la paralizia unui membru sau a unei parti a corpului. In urma contuziei, se instaleaza sau nu lesiunul ori coma. Comotia si contuzia se depisteaza imagistic prin tomografie computerizata.


Hematomul subdural

Stocarea sangelui la nivelul creierului (sub forma de cheag sau lichid) apasa pe acesta si ii afecteaza functionarea, de multe ori ireversibil. Cea mai grava afectare a creierului presupune pierderea cunostintei, crize convulsive, voma, coma prelungita sau deces.

• Hematomul subdural reprezinta o urgenta neurochirurgicala pentru stoparea sangerarii si eliminarea cheagului.

• Apare la 5-25% din cei care sufera un traumatism cranian.

• Interventiile de reanimare sunt des intalnite in tratamentul de urgenta al hematomului.

ATENTIE! La copii, hematomul apare prin caderea pe spate din sezut sau din picioare.


Tulburari secundare

Apar la cateva zile sau luni dupa accident, urmate chiar de deces. Formarea cheagurilor de sange duce la dureri puternice de cap, somnolenta, tulburari de comportament sau coma. De aceea, se impune monitorizarea constanta a persoanei care a suferit un traumatism cranian, pentru a se depista din timp eventualele complicatii.

Sanatatea de azi; foto: www.re-gel.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa