Blenoragia oftalmica

 
Articol fara imagine

Blenoragia oftalmica constituie o complicatie, in general rara astazi, insa cu o incidenta ceva mai crescuta. Mecanismul de infestare poate fi dublu: fie direct de la mama, ca o complicatie a unei vulvovaginite a acesteia, prin inocularea produsa in cursul travaliului, fie, cel mai adesea, prin intermediul mainilor sau al lenjeriei contaminate cu secretia blenoragica a adultului. In primul caz, oftalmia blenoragica este de regula bilaterala, in cel de al doilea caz putand fi unilaterala. Dupa un stadiu scurt congestiv si infiltratie catarala, urmeaza stadiul purulent caracteristic, constand intr-o secretie groasa, galbuie, ce se scurge in cantitati apreciabile din fanta palpebrala rosie si infiltrata de edem.

La copilul mai mare, poate surveni o oftalmie blenoragica cu evolutie mai severa, putandu-se solda cu ulcer de cornee si, posibil, cecitate.

Tratamentul consta in administrarea pe cale generala a penicilinei si aplicatii locale bi- sau tricotidiene de unguente oftalmologice cu tetraciclina, kanamicina, sau instilatii cu solutii de penicilina.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa