Herpes simplex: mod de transmitere, simptome, leacuri babesti

 
Herpes simplex: mod de transmitere, simptome, leacuri babesti

Un procent covarsitor din populatia de ambele sexe poarta in ganglionii limfatici virusul Herpes simplex de tip I. Aproape ca nu exista persoana care sa nu se fi confruntat macar o data in viata cu o eruptie de gen. In marea majoritate a cazurilor, localizarea este faciala, dar poate fi si genitala. Problema nu trebuie tratata cu superficialitate, mai ales ca aceasta infectie se dovedeste extrem de contagioasa.

Cea mai veche semnalare a termenului de herpes o gasim facuta acum peste 2000 de ani. Mai exact in scrierile lui Herodot, care vorbea despre o boala febrila, manifestata prin aparitia unor basicute la nivelul buzelor. Multa vreme nu s-a stiut ce sta la originea usturatoarelor ulceratii. Abia in 1960 s-a descoperit ca vinovat este un virus, denumit Herpes simplex, prin urmare, avem de-a face cu o infectie contagioasa, doar in aparenta lipsita de gravitate. Precautii speciale se impun mai ales la nou-nascuti ori la persoanele care au imunitate scazuta.

Dupa contaminarea initiala (in general in copilarie), virusul responsabil persista in organism toata viata, in interiorul unor celule nervoase. Infectia fie ramane latenta, fie se reactiveaza, recidiveaza, din diverse motive.


Mod de transmitere si simptome

De obicei, infectia se transmite prin contact direct cu saliva ori cu leziunile de pe buzele unei persoane cu o eruptie herpetica in derulare. De asemenea, se poate lua prin atingerea obiectelor contaminate, dar mai greu, intrucat virusul nu supravietuieste mult in afara corpului. Pentru a-i feri pe cei din jur de imbolnavire, e bine sa stiti ca veziculele contin mari cantitati de virus, putand persista pana la o saptamana, asadar nu sarutati pe nimeni in aceasta perioada.

Simptomele primei contaminari apar in doar 10% din cazuri. Pe langa febra (38-39°C), usturimi, mancarimi, iritatii la nivelul mucoasei cavitatii bucale, se pot ivi dureri la inghitit. Cel mai adesea, la apogeu, eruptia herpetica ia forma unui complex de vezicule pline cu lichid, in apropierea buzelor, care se pot extinde la limba, gingii si faringe. Aceste basicute se maresc si se sparg dupa cateva zile, apoi prind o crusta ce la final se desprinde fara a lasa cicatrice.


Factori favorizanti ai recurentei infectiei

Asa cum am mai spus, infectia herpetica poate recidiva, ca urmare a reactivarii virusului ce persista in organism. Printre factorii favorizanti ai unui nou episod se incadreaza stresul, expunerea prelungita la temperaturi foarte ridicate sau foarte scazute, lumina solara puternica, starile febrile, ciclul menstrual, racelile, oboseala, unele tratamente stomatologice, alimentatia carentiala, precum si imunodepresia, determinata sau nu de boli.


Actionati din pripa

Recurentele au intotdeauna aceeasi localizare si sunt foarte inestetice. Recidiva este anuntata de dureri localizate si arsuri in zona viitoarei eruptii, ce apar de regula cu 12-24 de ore inainte ca veziculele cu lichid sa-si faca aparitia. In intervalul acesta este ideal sa se administreze un tratament, care sa genereze involutia mai rapida a infectiei. Actionarea din pripa constituie atitudinea corecta, caci herpesul, chiar daca in aparenta este ceva banal, poate cunoaste o agravare fulminanta, extinzandu-se pe restul pielii, la ochi, la plamani, ficat sau creier. Mai ales indivizii cu sistemul imunitar subrezit si copiii mici, sub un an, pot suferi asemenea complicatii.

Desi herpesul este provocat de un virus, pana in prezent nu s-a pus la punct un vaccin eficace, care sa reduca incidenta contaminarilor. Exista insa o serie de produse farmaceutice care duc la eradicarea eruptiei in cateva zile. Este cazul unguentelor Zovirax, Aviclor sau Herpes-stop.

Renuntati la alcool si tutun si consumati mult usturoi, mere, iaurt si peste. Mai ales in primele zile de boala excludeti din dieta grasimile. Privilegiati legumele si fructele proaspete, in special cele bogate in vitaminele A, C si E.

Atentie! Daca vi se intampla sa faceti de mai mult de sase ori pe an herpes, nu ezitati sa consultati medicul, pentru a vedea daca nu cumva la originea acestor recidive sta o imunodepresie.


Leacurile babesti pot ajuta

Pentru a reduce mancarimile caracteristice, aplicati pentru 30 de minute pe zona afectata un cub de gheata. Nu-l lasati mai mult, caci exista pericolul sa va degere pielea. De asemenea, ajuta frictionarea cu cateva picaturi de ulei esential de musetel, eucalipt, arbore de ceai sau levantica, astringente si antiseptice.

Pentru accelerarea maturarii veziculelor, folositi tamponarile cu usturoi pisat, planta cu actiune antivirala dovedita. Alte variante de tratament sunt compresele cu argila inmuiata in putina infuzie de musetel rece, ungerea cu alifie de galbenele, roinita, propolis. Mai ales in cazul herpesului localizat la buze, aplicati albus batut spuma, de trei pana la sapte ori pe zi.

Cresteti capacitatea de autoaparare a organismului consumand zilnic infuzii din urzica, patlagina ingusta sau revent, ori dintr-un amestec in parti egale de coaja de stejar, plus musetel, salvie si sulfina. Indiferent de varianta aleasa, ceaiurile se obtin dintr-o lingurita de planta (sau combinatie vegetala) la o cana cu apa fiarta. Se lasa zece minute, se strecoara. Se beau doua cani pe zi.

Dr. Alexis Cochino; Medicina naturista nr. 6 (178); foto: www.webmd.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa