Tipuri de fractura, depistarea si tratamentul fracturilor

 
Tipuri de fractura, depistarea si tratamentul fracturilor

Ruperea osului este rezultatul unui impact violent, iar vindecarea necesita timp. Oare osul nu a fost suficient de puternic?

Fractura inseamna ruperea unui os si intreruperea functionarii la nivelul sau. De cele mai mult ori, survine in urma unui traumatism violent, alteori, este o complicatie a afectiunilor osoase precedente care slabesc rezistenta tesutului osos sau a unor tipuri de cancer.


Tipuri de fractura

In functie de afectarea tesutului osos, fractura poate fi:

• Deschisa. Leziunea este profunda, fragmentele de os strapung musculatura din jur, trec prin piele, iar riscul de infectie bacteriana este crescut.

• Inchisa. Leziunea este doar interna, pielea nu sufera nicio vatamare. Este mai simplu de tratat decat fractura deschisa si se vindeca mai repede.

• Simpla (doar o plesnitura).

• Multipla. Presupune ruperea osului in mai multe fragmente.


Cum recunosti fractura?

Simptomele fracturii sunt dureri intr-un punct fix la nivelul osului afectat si imposibilitatea functionarii zonei respective.


Cum se depisteaza fractura?

Diagnosticul se pune pe baza examenului radiologic standard sau prin tomografie computerizata in urma careia se depisteaza gradul de afectare a osului si tesuturilor adiacente.


Cum se trateaza fractura?

Ca masura de prim ajutor, zona lezata trebuie acoperita cu un material curat, pentru a preveni contaminarea bacteriana. Se administreaza medicamente pentru atenuarea durerii, in cazul fracturilor deschise, tratamentul medical de urgenta presupune transfuzii de sange pentru inlocuirea cantitatii pierdute. Dupa revenirea din starea de soc si readucerea persoanei suferinde la o stare normala, fractura se imobilizeaza in ghips sau atela ghipsata.

Daca tratamentul nu functioneaza, se recurge la interventia chirurgicala, care presupune montarea unor placi de titan cu ajutorul suruburilor fixatoare. Tratamentul de recuperare este absolut necesar (kinetoterapie si hidroterapie). Atunci cand intervin, complicatiile fracturilor sunt deosebit de severe, accentuandu-se boli cronice precum diabetul, afectiunile cardiace si pulmonare.


Info

Capul femural si oasele care alcatuiesc laba piciorului sunt predispuse la moartea tesutului osos (necroza).


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa