Mararul - indicatii curative, precautii. Afectiuni ce pot fi tratate cu marar

 
Mararul - indicatii curative, precautii, afectiuni ce pot fi tratate cu marar
Mararul este o planta ce s-a raspandit, din vechime, in aproape toata lumea, provenind din sudul continentului nostru si din sud-estul Asiei, fiind foarte apreciata atat ca aliment condimentar, cat si ca planta de leac. Era cunoscut si utilizat in terapeutica si in bucatarie chiar si in Egiptul si Roma antice.

Tulpina, frunzele si fructele de marar isi gasesc utilizarea in tratarea a diferite suferinte. Au proprietati stomahice (ajuta la buna desfasurare a procesului de digestie, stimuland producerea de suc gastric), carminative (favorizeaza eliminarea gazelor din intestine, combatand balonarea), antispastice (atenueaza crampele stomacale), diuretice (maresc cantitatea de urina eliminata). Mararul se poate folosi in terapia hemoroizilor, dovedindu-se un antiinflamator garantat.







Indicatii curative

In caz de astenie. Lasati sa se macereze, timp de o saptamana, 20 de linguri de seminte de marar intr-un litru de vin rosu de buna calitate. Filtrati si beti dupa fiecare masa cate un paharel.

Pentru calmarea colicilor, fierbeti pentru zece minute o lingurita de marar in 250 ml lapte si beti decoctul cat puteti de cald. O sa va simtiti imediat mai bine.

Pentru tratarea hemoroizilor, pisati patru-cinci inflorescente, apoi lasati-le intr-o jumatate de litru de apa, de seara pana dimineata. Beti acest leac dimineata si la pranz, cate o cana. In uz extern, faceti spalaturi locale cu urmatorul preparat: peste cinci linguri de seminte de marar se toarna 250 ml apa clocotita si se lasa sa stea o jumatate de ora.







In caz de meteorism (gaze intestinale), inainte si dupa masa, luati cate un sfert de lingurita de seminte de marar pisate.

Pentru prevenirea osteoporozei, adaugati frunze de marar in salatele de cruditati. Efectul este mult mai puternic daca beti, cate o saptamana pe luna, zilnic, un preparat obtinut prin macerarea (peste noapte) a unei inflorescente de marar, cu tot cu seminte, zdrobita, intr-o cana de apa.

In caz de retentie de lichide, consumati frunzele proaspete.







Precautii

Inflorescentele, frunzele si semintele, in cantitati mari, sunt contraindicate persoanelor cu stomac foarte sensibil. Tratamentul cu seminte nu este de dorit daca s-a diagnosticat un cancer (mai ales ovarian sau mamar), un chist ori fibrom uterin, mastoza.

Medicina naturista nr. 3 (175); foto: www.foodstory.ro





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa