Stimulente pentru memorie

 
Masuri impotriva uitarii

Lacunele de memorie si dificultatea de concentrare, pana nu demult considerate specifice varstei a treia, se constata de ceva vreme tot mai frecvent si la persoane aflate in etapa de mijloc a vietii. La originea acestei alterari cerebrale precoce se pare ca stau o serie de factori obiectivi, de la stresul intens si ritmul prea alert al vietii cotidiene, la alimentatia deficitara si oboseala cronica.


Top 10 alimente cerebral tonice

Fructe de mare, pentru iod. Acest mineral este indispensabil fabricarii hormonilor tiroidieni, care stimuleaza creierul. Sursa si de: proteine, vitamina B12, oligoelemente. Doza ideala: 200 g, o data pe saptamana.

Paine, pentru glucide lente. Aproape jumatate din aportul zilnic de astfel de zaharuri este consumat de catre creier. Susa si de: glucide complexe. Doza ideala: una-doua felii la fiecare masa, de preferat paine integrala.

Ciocolata neagra, pentru flavonoide. Stimuleaza fluxul sanguin spre creier pentru mai multe ore. Sursa si de: magneziu, antioxidanti. Doza ideala: doua patratele de ciocolata amaruie, la gustarea de dupa-amiaza.

Spanac, pentru vitamina B9. Acest element este necesar transmiterii mesajelor intre creier si nervi. Sursa si de: vitamina E, zinc, mangan, seleniu. Doza ideala: 200 g, o data sau de doua ori pe saptamana, in alternanta cu alte legume cu frunze verzi.

Kiwi, pentru vitamina C si polifenoli. Cele doua substante fac din kiwi un pretios fruct antioxidant. Sursa si de: alti antioxidanti. Doza ideala: un fruct in fiecare dimineata.

Ficat, pentru fier. Oligoelementul lupta contra oboselii, atat fizice, cat si intelectuale. Sursa si de: proteine, vitamine din clasa B. Doza ideala: 150 g, o data pe saptamana.

Prune uscate, pentru acid clorogenic, izomeri. Sursa si de: vitamine din complexul B. Doza ideala: doua-trei bucati, seara.

Leguminoase, pentru glucide complexe. Sunt indispensabile constructiei si repararii creierului. Sursa si de: vitamine. Doza ideala: 60 g linte, mazare uscata ori fasole boabe, de doua-trei ori pe saptamana.

Oua, pentru colina si lecitina. Acesti doi nutrienti sunt indispensabili memoriei. Sursa si de: proteine. Doza ideala: cinci oua pe saptamana, daca sanatatea permite.

Peste, pentru omega-3. Acesti acizi grasi esentiali protejeaza neuronii. Sursa si de: proteine, oligoelemente (iod, seleniu), vitamine. Doza ideala: 200 g, de doua ori pe saptamana (dintre care o parte peste gras - sardine, macrou, somon salbatic).


Masuri impotriva uitarii

Vitaminele, cu precadere cele antioxidante, joaca un rol foarte important in mentinerea unei minti agere. Practic, marirea aportului de legume si fructe bogate in betacaroten, vitamina C si vitamina E determina conservarea sanatatii creierului. Cele mai bune surse in acest sens sunt citricele, afinele, morcovii, broccoliul, tomatele, uleiurile vegetale, nucile, germenii de grau etc.

In timpul solicitarilor fizice, in organism se elibereaza hormoni care ajuta la regenerarea celulelor cerebrale. De asemenea, miscarea determina scaderea riscului de hipertensiune arteriala, problema care contribuie la degradarea capacitatii de memorare. Pe scurt: practicarea consecventa a unei activitati sportive este mana cereasca pentru creier.

Medicina naturista nr. 3 (175); foto: www.evz.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa