Urticaria solara

 
Informatii medicale despre urticaria solara

Urticaria solara este o afectiune rara, caracterizata prin aparitia brusca a unei eruptii urticariene, localizata pe fata si dosul mainilor, care se poate reproduce in fiecare an.

Leziunile dispar dupa cateva minute pana la o ora si se pot reproduce capricios in cursul aceluiasi an, uneori numai la fata sau numai pe dosul mainilor. Uneori, se pot produce eczematizari.

Mecanismul patogen nu este clarificat. S-a suspectat ca mediator, histamina eliberata de complexe antigen-anticorpi, antigenul aparand ca metabolit consecutiv actiunii radiatiilor asupra tegumentelor.


Tratament

Fotodermatozele enumerate beneficiaza de antipaludice de sinteza: Clorochin, preferabil Hidroxiclorochin, care este mai bine tolerat, in cure de cate 3—4 saptamani, repetate dupa scurte pauze, cu doze mai scazute — pe toata perioada activitatii bolii. La prima cura, antipaludicele pot fi asociate cu corticosteroizi in doze moderate, cu rezultate mai prompte, dupa experienta noastra.

Tratamentul local consta in aplicatii de corticosteroizi, preferabil fluorinati, cu antiseptice (neomicina, Vioform), dar numai pentru scurta durala (risc de reactii adverse la fata); dupa albirea leziunilor, se vor aplica in cursul zilei, cu titlu preventiv, topice cu substante fotoprotectoare si hidrocortizon. Ex.: glicerolat de amidon 50 g, acid paraaminobenzoic (Romavit 5—7 g, sau — preferabil — acid paraaminosalicilic (PAS) 5 g, hidrocortizon 500 mg.

Foto: en.wikipedia.org


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa