Mustul previne imbatranirea

 
Mustul previne imbatranirea

Supranumit si „laptele vegetal“, prin continutul bogat in calorii, vitamine si minerale, mustul este un puternic stimulent, remineralizant si detoxifiant.

De asemenea, datorita continutului bogat in vitamine, minerale si substante antioxidante, anticancerigene, mustul, in special cel din struguri rosii, se recomanda a fi consumat in cantitati moderate pentru mentinerea starii de sanatate si pentru prevenirea imbatranirii precoce.

Mustul contine vitaminele A, B1, B2, C si multe minerale - calciu, fier, fosfor, potasiu, magneziu, iod, fluor, cupru, cobalt, zinc. De aceea, este indicat in avitaminoze, anemie, astenie, surmenaj, dermatoze, dar si in guta si artroze. Este un bun laxativ, fiind recomandat in anumite tipuri de constipatie, dar si un exceptional diuretic, indicat in edeme, congestie hepatica, tulburari ale tensiunii arteriale, litiaza renala, exces de uree sangvina.

Din pacate, mustul are un continut ridicat de zaharuri. In mod normal, un litru de must contine 180-220 g de zahar. In perioadele de seceta, strugurii contin mai putina apa si mai mult zahar, astfel ca se poate ajunge la 280 g de zahar/litru. Din cauza numarului mare de calorii, mustul se recomanda a se consuma in cantitati moderate pentru o persoana normoponderala, nefiind recomandat diabeticilor sau celor care sufera de obezitate.

Substantele nutritive din must contribuie la neutralizarea efectelor negative ale fumatului. La prepararea mustului se recomanda pastrarea cojilor de struguri care contin substante cu proprietati antioxidante si antiinflamatorii - resveratrolul, polifenoli, acid elagic, care au un rol benefic la fumatori si nu numai. Un studiu britanic a demonstrat ca resveratrolul, care se gaseste in cantitati mai mari in strugurii rosii decat in cei albi, are proprietati cardioprotectoare, anticancerigene si hipocolesterolemice.

Dr. Maria Florea, consultant nutritie; foto: raduvasilechialda.blogspot.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa