Granulomul telangiectatic piogenic (botriomicomul)

 
Granulomul telangiectatic piogenic (botriomicomul)

Granulomul telangiectatic piogenic (botriomicomul) este o tumoare vasculara inflamatorie, cu caracter benign, care se dezvolta de obicei ca urmare a unei leziuni inflamatorii supurative sau traumatice recente, secundar infectate.

Rolul germenilor microbieni, in special al piococilor, altadata considerat primordial, astazi este pus de catre multi sub semnul intrebarii.

Este insa de retinut ca, de cele mai multe ori, botriomicomul se dezvolta pe locul unui traumatism, dar dupa ce acesta a devenit sediul unei supuratii mai mult sau mai putin importante: sub repliul periunghial in perionixisurile microbiene ale degetelor mainilor, in conductul auditiv dupa o otita medie supurata, in repliul periunghial al degetului mare dupa unghie incarnata, mucoasa bucala si in orice alta parte a corpului.


Clinic

Se caracterizeaza printr-o proeminenta rosie-vie sau rosie-inchisa, avand un caracter evident congestiv vascular. Este de obicei rotunda, globuloasa, atingand diametrul de 0,5— 1,5 cm, uneori chiar mai mare, cu baza de implantare mai ingusta, permitand formarea unui sant intre periferia tumorii si pielea din jur. Este de regula erodata, acoperita cu cruste si sangereaza cu multa usurinta, chiar la traumatisme minore. La presiunea digitala sau compresia intre doua degete, este partial depresibila, asemanator angiomului. Mai rar, leziunea este sesila iar la nivelul santului ce margineste unghia incarnata, granulomul telangiectatic poate lua o forma alungita. In unele cazuri, cand survin sufuziuni sanguine interstitiale in urma unei traumatizari a tumorii, aceasta ia o tenta rosie-negricioasa, mimand un melanom malign, care la randul sau poate imbraca aspectul botriomicromului (melanom pseudobotriomatos).


Evolutia leziunii

Este relativ rapida, atingand maximum de dezvoltare in 2—3 saptamani, dupa care inceteaza sa mai creasca, dar nu prezinta tendinta la resorbtie spontana.


Aspectul histologic

Consta, esential, intr-o proliferare importanta a vaselor mici, care sunt intr-o stroma laxa, gelatinoasa, saraca in colagen in stadiile precoce. Endoteliul vaselor are un singur rand de celule, care apar usor tumefiate, rotunjite. Perivascular, se observa infiltrate polimorfe eu fibroblasti, mastocite, plasmocite si polinucleare. In leziunile vechi, se produce o „organizare fibroasa“ mai mult sau mai putin importanta, tumoarea devenind mai uscata si consistenta (dispare ulcerarea). Uneori, se produc mici granuloame telangiectatice satelite in vecinatatea tumorii primare.


Tratamentul

Vizeaza indepartarea tumorii prin excizie chirurgicala sau distrugerea sa prin electrocoagulare, care trebuie facuta suficient de profund, la nivelul bazei tumorii, pentru a se preveni recidivele, destul de frecvente.

Foto: fr.wikipedia.org


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa