Dependenta de calculator, un pericol pentru sanatatea copiilor

 
Dependenta de calculator, un pericol pentru sanatatea copiilor

Tot mai multi tineri si de la varste din ce in ce mai fragede sunt prinsi in mirajul jocurilor pe computer sau al navigarii pe net. De multe ori este de ajuns o singura experienta cu eroii animati, o raita prin inepuizabila lume www (world wide web - sistemul de documente si informatii interconectate, care pot fi accesate prin reteaua mondiala de calculatoare) pentru ca mult-laudatul si totodata blamatul computer sa devina prioritatea numarul unu in preocuparile juniorului.

Nu mai este pentru nimeni un secret ca folosirea exagerata a computerului de catre copii poate avea efecte negative atat in ce priveste dezvoltarea psihosociala, cat si pentru sanatatea globala a organismului. Cu toate acestea, numarul celor care dezvolta o adevarata relatie patologica, bolnavicioasa, cu calculatorul, care-si vad autonomia sabotata din cauza lui, este intr-o continua crestere. In plus, daca pana nu demult adolescentii erau cei care cadeau cel mai adesea victime, in prezent chiar si prescolarii (patru-cinci ani) prefera sa stea zi-lumina in fata monitorului, in detrimentul activitatilor sa le spunem clasice pentru varsta lor (zbenguiala in parc, colorat, decupat, modelat plastilina etc). Drogul electronic acapareaza destul de rapid mintile copiilor, ei percepand aproape imediat o placere reala din a „butona“ si din a trai emotional intens ceea ce vad pe ecran. Astfel se produce o dereglare a perceptiilor, lumea virtuala devine din ce in ce mai importanta, fantasticul, potentialul tinzand sa estompeze realul, obiectivul.


Prin ce se traduce adictia

Primul semn care poate arata o oarecare dependenta de calculator este optiunea inechivoca a copilului de a-si petrece timpul liber in compania acestui dispozitiv electronic. Iesitul in parc, intalnirile cu prietenii, distractiile cu familia, in general joaca care presupune interactiune umana, contactul cu personaje in carne si oase, trec pe plan secund. Micutul odinioara plin de energie este apatic, pierde oarecum notiunea timpului, se lasa invitat de mai multe ori la masa, apoi infuleca in graba, cat sa-si astampere foamea, pentru a se intoarce cat mai repede la tastatura si mouse. Nu de putine ori isi neglijeaza indatoririle scolare, are dificultati cand e vorba sa se concentreze la lectii, intelege greu in ce constau temele, devine distrat, este neatent la ore. Prefera sa se joace pe calculator pana noaptea tarziu, adoarme foarte greu, iar somnul ii este tulburat de cosmaruri. Toate acestea pot fi semne ale adictiei de computer, o problema foarte serioasa, care, daca nu este tratata cu maximum de responsabilitate, se poate complica. In timp, copilul devine tot mai anxios, traverseaza stari de depresie, are un comportament agresiv fata de familie, colegi si profesori, se izoleaza, intimpina greutati in a se adapta si socializa. Si asta pentru ca majoritatea nu fac diferenta intre firesc si anormal, intre echilibru si abuz, intre palpabil si imaginar, fictiv, din acest motiv personalitatea lor fiind confuza (nu este exclus ca, la un moment dat, sa imite comportamente vazute pe internet sau sa-si ia ca modele personaje din jocuri). De asemenea, dependenta de calculator poate favoriza dezvoltarea unor probleme medicale, cum sunt anchilozele, durerile de cap si de ochi, ameteala, crampele stomacale. Specialistii au constatat la acesti copii si o sporire a riscurilor de obezitate si de hipercolesterolemie, mergand pana la predispozitie catre diabet.


Prevenirea incepe din ziua intai

Pentru a evita fenomene precum cele descrise anterior, incercati sa impuneti copilului unele reguli de care sa tina seama in utilizarea calculatorului. Faceti asta chiar din momentul achizitionarii computerului. La varste fragede, impunerea vointei unui adult este mai usoara. Pentru un prescolar, o jumatate de ora pe zi (eventual sub supraveghere) nu poate fi nociva. Programele trebuie selectate astfel incat sa-i dezvolte cunostintele copilului; se poate opta pentru ascultarea de cantecele, pentru exersarea unor limbi straine, pentru desenarea unor personaje sau pentru un joc potrivit. La copiii de zece ani, o ora pe zi de calculator este suficienta. Pe masura ce cresc, etapa se poate prelungi, fara insa a depasi doua-trei ore pe zi, nu mai mult de trei zile consecutiv. Ca sa obstructionati accesul minorului pe site-uri cu caracter violent, folositi un program de filtrare a continutului web.

In restul timpului, pentru ca juniorul sa nu apuce sa duca dorul calculatorului, acordati-i maximum de atentie: jucati-va mai mult cu el, atrageti-l in discutii si stati de vorba pe teme diverse, lasati-i sa-si invite prietenii acasa etc. Aratati-i ca sunt si alte modalitati de petrecere a timpului liber, de relaxare, in afara calculatorului. Faceti excursii in familie sau trimiteti-l in cele organizate la scoala, incurajati-i intalnirile cu alti copii, trimiteti-l in parc cu bicicleta sau rolele, inscrieti-l la un club sportiv, lasandu-l pe el sa aleaga disciplina.

Foarte important: daca simtiti ca situatia a scapat de sub control, apelati la un psiholog care sa va indrume.


Monitorul favorizeaza miopia

Din cauza privitului abuziv la ecranul calculatorului, tot mai multi copii au probleme de vedere, deficiente mult mai rar semnalate in trecut. Si asta pentru ca utilizarea computerului necesita abilitati oculare motorii foarte specializate, pe care ochii tineri nu le-au perfectat inca. Numai un sistem vizual complet maturizat poate suporta stresul reprezentat de folosirea indelunga a monitorului.

Asociatia Americana de Optometrie a ajuns la concluzia ca impactul negativ pe care calculatorul il are asupra vederii copiilor este legat de mai multi factori, printre care:

1. Gradul redus de rationalitate, tendinta de a exagera. Copiii pot petrece multe ore in sir in fata monitorului, facand putine pauze, focalizarea atentiei timp indelungat putand afecta vederea.

2. Constientizarea greoaie a defectelor de vedere. Copiii au impresia ca ceea ce vad si modul in care vad sunt negresit cele normale, chiar daca au probleme oculare. De aceea sunt foarte importante supravegherea, limitarea timpului petrecut la calculator si un control de specialitate daca ceva pare in neregula.

3. Neadaptarea conditiilor. Copiii fiind mai scunzi decat adultii, folosirea unui computer setat pentru un om mare le poate schimba unghiul din care privesc. De asemenea, ca rezultat al intinderii mainilor si spatelui pentru a putea atinge tastatura si mouse-ul apar adesea dureri de cap, de gat, umeri sau la coloana. Distanta recomandata dintre ochii copilului si monitor trebuie sa fie intre 46 si 72 cm.

Dr. Anca Cochino, medic specialist pediatru; foto: www.feminis.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa