Antrenamentul venelor de la picioare

 
Antrenamentul venelor de la picioare

Circa 6 milioane de romani au vene bolnave, dar multi dintre ei constata acest lucru abia vara, cand caldura devine greu de suportat: isi simt picioarele grele, li se umfla gleznele - semne caracteristice pentru stagnarea sangelui in zona picioarelor. Acesta nu mai curge neintrerupt inapoi spre inima, deoarece valvele venelor nu mai functioneaza corect. Afectate sunt - in special - femeile (80%). „Din cauza sarcinii, vasele lor sanguine sunt mai solicitate. Dar si tesutul conjunctiv slab, supraponderabilitatea si statul prelungit pe scaun sau in picioare pot imbolnavi venele“, spun expertii.

In felul acesta, cu timpul apar varicele. Semnale de alarma: umflarea regulata a labelor si gambelor, dureri intepatoare, carcei durerosi noaptea, schimbarea culorii pielii (albastra-maronie) sau abcese, care produc mancarimi si se vindeca greu. Persoanele in cauza trebuie sa consulte urgent un medic specialist (flebolog). Printr-o mica interventie (cu anestezie locala) venele bolnave sunt obliterate sau indepartate, iar pacientii pot parasi clinica la cateva ore dupa operatie.

Iata cele mai bune 9 metode (dupa medicul german Heider) pentru a impiedica inrautatirea durerilor produse de vene:
  1. Evitati caldura! Dilata si mai mult venele. Deci nu iesiti din casa pe soare puternic, evitati sauna si baile fierbinti.
  2. Cand este cald afara, intariti-va venele cu un jet de apa rece (de ex. folosind furtunul pentru udat terasa sau gradina). In plus: faceti zilnic bai sau dusuri alternative la picioare; cu apa rece si calda (cate 1 minut).
  3. Pe parcursul zilei, tineti - din cand in cand - picioarele ridicate.
  4. Masaj zilnic: apucati gamba cu ambele maini si masati-o usor, in directia genunchiului. De 5 ori la fiecare picior. Si masajul cu creme si alifii pentru vene (de ex. cu heparina, castane salbatice, arnica etc.) poate fi benefic. Dupa care tineti picioarele in pozitie ridicata.
  5. In timpul calatoriilor mai lungi (cu avionul sau masina), puneti-va ciorapi elastici (de compresie), prescrisi de medic pentru masura dvs.
  6. Stimulati - de cateva ori pe zi - „pompa musculara“, ridicandu-va pe varfuri si coborand, incet, pe talpi. Cate 5 minute.
  7. Practica este, de asemenea, gimnastica izometrica (de ex. la birou, pentru a nu fi vazuti): puneti un picior peste varful celuilalt si impingeti puternic cu degetele in piciorul de deasupra (muschii sunt incordati). Dupa care va relaxati din nou.
  8. Plimbati-va cat mai mult si faceti regulat sport (pentru mobilitate sau rezistenta) si plimbari.
  9. In cazul unor probleme acute, apelati la tablete si picaturi (cu extract de arnica sau castane salbatice) sau la remedii homeopatice (se gasesc in farmacii).

Remedii populare

  • Suc de lamaie. Adaugati putina zeama de lamaie in sucul de citrice pe care il beti sau in ceai. Contine rutina, o substanta care intareste peretii vaselor de sange.
  • Vitamina C. Luati zilnic vitamina C si suplimente alimentare cu flavonoide. Intaresc supletea tesutului conjunctiv. Luati 500 mg de vitamina C (pastile) si 250 mg de flavonoide pe zi. Daca faceti diaree, diminuati doza de vitamina.
  • Ajutor delicios. Mancati zilnic fructe de culoare inchisa: afine, coacaze negre, porumbe, struguri negri. Luati extract de samburi de struguri, ulei aromat de scoarta de pin, beti ceai verde. Toate acestea contin substante numite stiintific oligomeri proantocianidolici, care intaresc vasele de sange si le intretin etanseitatea.
  • Dus scotian pentru picioare. Tineti-va picioarele sub jetul dusului, folosind alternativ apa fierbinte (cat suportati) si apa rece. Fortand vasele de sange sa se dilate si sa se comprime de mai multe ori la rand, va ameliorati circulatia venoasa. Incepeti cu apa calda, trei minute, apoi continuati cu apa rece, tot trei minute. Repetati procedeul de trei ori, sfarsind totdeauna cu apa rece.
  • Purtati ciorapi cu compresie. Sunt elastici si strang puternic piciorul, fiind conceputi anume pentru a exercita o presiune asupra picioarelor, ceea ce impiedica vasele sa se dilate. Acesti ciorapi sunt medicinali si se vand in farmacii. Exista si modele destinate femeilor insarcinate, care se largesc la nivelul taliei si peste pantec.
Asul verde nr. 72, 2010; foto: www.saptamanamedicala.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa