Inecul cu mancare poate fi fatal

 
Inecul cu mancare poate fi fatal
Aparent banal, inecul cu mancare este unul dintre cele mai periculoase accidente, fie ca o pateste un adult sau un copil.

Cateodata, din graba sau neatentie, se intampla sa ne inecam cu bolul alimentar. Situatia poate fi extrem de grava daca imbucatura a fost una serioasa si prin preajma nu este o persoana instruita si cu sange-rece care sa ne deblocheze caile respiratorii. Decesul prin sufocare poate interveni rapid. Tocmai de aceea cunoasterea masurilor de prim ajutor este esentiala, mai ales daca avem copii mici, care se pot ineca nu doar cu mancare, ci si cu componente marunte ale jucariilor.


Primul ajutor in cazul adultilor

Metoda Heimlich este cea mai eficienta masura care trebuie pusa in practica in astfel de momente. Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa se pozitioneze in spatele victimei, sa puna un picior intre picioarele acesteia si sa o cuprinda cu bratele. Unul dintre pumni va fi prins cu cealalta mana, la jumatatea distantei dintre buric si stern. In acest moment, salvatorul se va lasa putin pe spate, exercitand presiune asupra abdomenului victimei de mai multe ori, pana ce caile respiratorii sunt eliberate. In cazul in care persoana care s-a inecat are reflexul de tuse prezent, ea poate fi ajutata prin aplicarea a cinci lovituri puternice cu podul palmei intre omoplati.


Primul ajutor in cazul celor mici

Copiii aflati in primii trei ani de viata se pot ineca foarte usor. In cazul lor, metoda Heimlich se aplica in mod diferit. Astfel, copiii mai mici de un an vor fi tinuti pe brat, cu spatele in sus si capul sprijinit in palma, pozitionat in jos. Cu podul palmei, trebuie aplicate cinci lovituri intre omoplati. Apoi, el trebuie mutat pe celalalt brat, cu fata in sus de aceasta data, iar cu doua degete se fac compresii succesive pe torace.


Ce faci daca esti singur

In cazul in care esti in pericol si n-ai pe nimeni in preajma, cauta repede un scaun cu spatar, pune unul din pumni intre stern si buric, apoi prinde-l cu cealalta mana si lasa-te cu abdomenul brusc, de mai multe ori, pe spatar.

Sanatatea de azi, nr. 12 (70); foto: www.ziare.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa