Leacuri pentru retentie de apa: retete combinate, bai pentru edeme

 
Leacuri pentru retentie de apa

Retete combinate

Orice munca facuta in echipa este mai eficienta. De asemenea si retetele cu mai multe plante rezolva mai eficient problemele de sanatate, actionand simultan asupra organelor.

Merisor, strugurii-ursului si rostopasca. Un remediu diuretic cu multiple efecte pozitive se obtine din amestec de frunze de merisor de munte (o lingura), strugurii-ursului (o lingurita) si rostopasca (o lingurita). Plantele se pun pe foc in 450 ml de apa fierbinte, se fierb 5 minute dupa primul clocot si se infuzeaza timp de o ora in termos. Infuzia se bea in 2 zile, cate 200 ml pe zi, cate 2 linguri la fiecare ora. Se fac nu mai mult de 5 cure, cu durata de 7 zile pe an. Preparatele ce contin strugurii-ursului sunt contraindicate femeilor insarcinate sau care alapteaza si copiilor pana la 12 ani.






Ruscuta. Daca retinerile de lichid au legatura cu afectiuni cardiace, sunt recomandate retete ce contin o planta care salveaza deseori vietile bolnavilor ce au trecut prin tragedia infarctului miocardic. Planta se numeste ruscuta de primavara (Adonis vernalis). Ea poate fi consumata in cantitati foarte mici, sub forma de pulbere, dar si in combinatie cu alte plante. Va propun doua combinatii cu ruscuta.

1. Se amesteca cate 25 g de ruscuta, radacina de osul-iepurelui, fructe de maces si 50 g frunze de mesteacan. O lingura de plante plina varf se infuzeaza 6 ore in 300 ml apa rece, apoi se aduce pana la fierbere si se incalzeste fara sa fiarba, pe un foc foarte slab, inca 15 minute. Dupa racire, se strecoara si se bea cu inghitituri mici, pe parcursul zilei.

2. Cate o lingura de ruscuta, flori de sanziene, drobita, crengute sau frunze de ienupar si o lingurita flori de lacramioare se pun cu 1,5 litri de apa rece si se tin pe foc, pana se evapora 1/3 de lichid. Se infuzeaza acoperit cu capac, pana la racire. Se beau cate 1-2 linguri la fiecare 2 ore (de la ora 9 pana la 21).






Ceai din sase plante. Pentru ascita se amesteca cate 4 linguri de vasc, menta, scoarta de soc, radacina de cicoare si cate 3 linguri cimbru si pochivnic. Plantele se trec prin masina de tocat sau se taie marunt cu foarfeca, se amesteca bine. Trei linguri de plante se infuzeaza pe timp de noapte in 3 pahare de apa rece. Dimineata se pun pe foc mic intr-un vas mai mare, cu apa fierbinte si se fierb acoperit, timp de 3 ore. Se infuzeaza 30 de minute. Se bea infuzia, strecurata, in 4 reprize in timpul zilei, cu o ora inainte de masa.

Pentru eliminarea lichidului din cavitatea abdominala se face decoct din urmatoarele plante: cate 3 linguri pastai de fasole, muguri de mesteacan, flori de albastrita, matase de porumb, 5 linguri fructe negre de scorus. Trei linguri de amestec se infuzeaza 12 ore in 450 ml apa fiarta si racita, apoi se pun pe foc, se aduc pana la fierbere si se mai infuzeaza timp de 7 ore, in termos. Se beau cate 100 ml lichid, de 4 ori pe zi, indulcit cu miere de albine.

Flori de soc. Daca va treziti dimineata cu ochii umflati, beti in timpul zilei decoct din flori de soc. O lingurita de flori se pune pe foc in 200 ml de apa, se aduce lichidul pana la fierbere si se lasa sa se raceasca acoperit cu capac. Se bea in 3-4 transe, de preferat cu 15-20 de minute inainte de masa. Nu se recomanda sa-l beti dupa ora 17, deoarece are un efect diuretic puternic.






Bai pentru edeme

Compresa cu apa sarata. In situatia cand rinichii sunt suprasolicitati si nu-si indeplinesc functiile, pielea preia o parte din eliminarea lichidelor prin transpiratie. Cea mai simpla varianta este aplicarea pe tot corpul a unei comprese mari cu tesatura imbibata cu apa sarata (5 lingurite la 1 litru de apa). Bolnavul dezbracat se infasoara in tesatura umeda, deasupra se inveleste in folie de plastic si intr-o plapuma ca sa transpire abundent.

Bai uscate. Batranii faceau bai uscate cu frunze de mesteacan sau de liliac in perioada calda a anului. O cada se umple cu frunzele proaspat culese, se acopera cu o prelata pentru o ora, ca sa incalzeasca masa verde. Bolnavul se culca in frunze, astfel ca sa fie acoperit tot corpul, in afara de cap si cada se inveleste iar cu prelata, pentru producerea de transpiratie abundenta. Durata procedurii este 1-1,5 ore, dar nu mai mult.






Trei plante cu aceleasi puteri. In perioada rece a anului se fac bai cu decoct din frunze de mesteacan, sanziene sau din radacina de brusture. Sunt trei plante cu mare putere de eliminare a lichidului din corp. In 3 litri de apa se fierb 15 minute, 5-6 frunze de plante sau 150-200 g de radacina tocata marunt. Decoctul se toarna in cada cu apa calda, in care bolnavul sta 30-45 de minute, dar nu mai mult de o ora.

Nu am specificat durata curelor, deoarece situatiile difera de la caz la caz. Un organism reactioneaza mai repede, altul are nevoie de repetari multiple. Un sfat comun: folositi o schema din 3 retete pe care sa le faceti in cure de cate 3 saptamani, una dupa alta. Cand terminati ultima cura, incepeti iar cu prima reteta.

Asul verde nr. 103, 2013. Imagine: www.stirimondene.eu





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa