Pernioanele (Eritemul pernio)

 
Pernioanele (Eritemul pernio)

Sunt leziuni inflamatorii, care apar sub influenta frigului, intalnindu-se frecvent la copii mai mari in cursul sezoanelor reci, in tari cu clima umeda, temperata. Se asociaza adesea eritrocianozei supramaleolare si acrocianozei. Reincalzirea leziunilor poate provoca o exoseroza de la nivelul vaselor in tesuturi, ce se soldeaza cu edem sau/si bule. Exista probabilitatea unui factor de predispozitie individuala, dupa unii autori cu caracter genetic. In multe din cazuri, se constata un hipotiroidism mai mult sau mai putin manifest.


Simptomatologia

Consta in infiltratii papuloase, eritematoase-violacee, cu contururi rau definite, situate obisnuit pe dosul falangelor proximale ale degetelor de la maini si picioare, calcai, coapse, genunchi, nas, pavilionul urechilor, mai rar la incheietura mainii.

Acestea se instaleaza intr-un timp relativ scurt, in cateva ore, leziunile individuale persistand 2-3 saptamani.

Leziunea intereseaza dermul si hipodermul; in unele cazuri apar si bule care, dupa rupere, pot prilejui formarea unor exulceratii cu evolutie trenanta. De cele mai multe ori, leziunile sunt multiple, rareori ele sunt unice; se insotesc de senzatii de durere si mancarime.


Evolutia

Este favorabila, leziunile resorbindu-se spontan odata cu incalzirea timpului. Recidivele sunt frecvente, leziunile reproducandu-se mai multe ierni consecutive.


Tratament

Leziunile sunt influentate favorabil de antipaludicele de sinteza (Clorochin si Hidroclorochin), administrate in cure de cate 3 saptamani, separate de pauze de 7-10 zile. Unii autori recomanda iradieri cu ultraviolete in 3 sedinte saptamanale. Au mai fost recomandate calciul si vasodilatatoarele. Local, se vor aplica unguente cu ihtiol (1-2%) si corticosteroizi in pansamente ocluzive.


Profilactic

Se vor utiliza ciorapi de lana si manusi groase si calduroase, gimnastica zilnica a degetelor si masaje. La copiii la care se va suspiciona sau se va constata un hipotiroidism, se vor administra preparate tiroidiene.

Foto: podobasas.blogspot.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa