Anghinarea de la A la Z

 
Anghinarea de la A la Z

Acest soi de scaiete provenit din zona mediteraneeana se afla pe lista celor mai folositoare alimente din lume. Nu o confunda cu anghinarea de Ierusalim, o planta nord-americana ajunsa in Europa in secolul al XVII-lea!

Cunoscuta in lumea antica drept mancarea bogatilor, anghinarea este azi folosita nu doar in gastronomie, ci si ca remediu fitoterapeutic. Este benefica in digestie, crize biliare, dureri de ficat, angina pectorala, reumatism. Iata, in ordine alfabetica, toate virtutile acestei legume.

Antioxidantii din anghinare sunt mai numerosi decat in orice alta leguma. Un studiu american care a analizat peste 1.000 de vegetale a scos la iveala cantitati impresionante de quercitina, rutina, antocianina, cinarina, luteolina si silimarina - cei mai vasnici luptatori pentru mentinerea sanatatii.


Benefica indeosebi pentru afectiunile hepatice, are actiune puternic detoxifianta, fiind de mare ajutor in tratarea hepatitelor virale. Inlatura starile de greata si durerile abdominale.


Cinarina este unul din antioxidantii care stimuleaza productia bilei, inlesnind digestia grasimilor. Datorita acestui compus chimic, anghinarea este considerata un adevarat salvator al colecistului.


Diuretic redutabil, anghinarea contine substante care curata si detoxifica, accelerand eliminarea substantelor nocive. Este, astfel, eficienta in problemele ficatului (stimuleaza regenerarea celulelor hepatice), bilei (previne formarea calculilor) si de mare ajutor pentru cei care sufera de guta, artrita si reumatism.


Excesul ponderal poate scadea daca te imprietenesti cu anghinarea. Nu este doar hipocalorica (furnizeaza doar 18 kcal/100 g). Capacitatile sale detoxifiante te ajuta sa elimini surplusul de apa si contribuie la spargerea tesutului grasos, iar gustul ei amarui inhiba pofta de dulce.


Floarea de anghinare, de culoare violet, este bogata in antioxidanti. Consum-o sub forma de ceai pentru a te feri de radicalii liberi, vinovati de raspandirea tumorilor canceroase. Frunzele de anghinare ascund insa cele mai multe calitati, fiind exceptionale depurative si tonice.


Hipertensiunea arteriala este una din afectiunile pentru care este folosita anghinarea, care ajuta organismul sa scape de colesterol, unul din factorii care agraveaza problemele cordului.


Insulina este o substanta chimica din compozitia sa asemanatoare cu amidonul. Inulina este de fapt un prebiotic, adica o bacterie buna. Intocmai precum fibrele, inulina nu se descompune in procesul digestiei, ci este fermentata de bacteriile din colon. Astfel, ajuta eficient la stabilizarea florei intestinale si la diminuarea trigliceridelor.


Migrena, asociata adesea cu afectiunile biliare (bila lenesa) si cu un grad sporit de toxine in organism, poate fi atenuata prin consumul regulat de anghinare proaspata.


Pielea fara vlaga poate fi revitalizata cu anghinare fiarta si pasata, pe care o aplici pe fata ca masca, in combinatie cu avocado si cateva picaturi de vitamina E. In uz intern, ceaiul are efect de infrumusetare: un litru pe zi baut timp de o saptamana iti lasa tenul curat si luminos.


Tulburarile sistemului digestiv, de la greata, diaree, constipatie, arsuri, balonare sau dureri de stomac pana la indigestie sau lipsa apetitului, pot fi tratate cu anghinare. Are actiune antiinflamatoare si antibacteriana.


Zaharul din sange, cand are nivelul prea mare, este stabilizat cu ajutorul infuziei de anghinare, care curata sangele. De baut neindulcita, inainte de fiecare masa.

Sanatatea de azi, nr. 12 (70), 2013; foto: www.suplimente-naturiste.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa