Informatii despre semintele de chia

 
Informatii despre semintele de chia

Cand aud acest nume, cei mai multi dintre noi se gandesc la o marca de automobil, fara sa stie ca au de-a face cu unele dintre cele mai sanatoase seminte.

Civilizatiile Americii precolumbiene puneau semintele de chia la rang de cinste in alimentatia lor, alaturi de rosii, cartof, porumb sau fasole. Se pare ca numele „chia” vine din maya si inseamna putere, spunand multe despre virtutile nutritive ale acestor seminte.


Ce sa stii despre chia

  • Boabele minuscule, care seamana foarte mult cu cele de mac, sunt semintele unei plante inrudite cu menta. Pot fi albe sau mai inchise la culoare, fara a exista vreo diferenta din punct de vedere nutritional intre ele.
  • Nu contin gluten, iar asta le recomanda in alimentatia bebelusilor sau a persoanelor care sufera de sensibilitate ori intoleranta la gluten.
  • Sunt bogate in fibre solubile sau insolubile, dar si in antioxidanti.
  • Consumate de catre persoanele care fac mult efort, cresc nivelul de energie si rezistenta fizica.
  • Contin minerale esentiale, precum calciu, zinc, magneziu, fosfor si mangan.
  • Se pare ca au un continut de acizi grasi omega 3 de opt ori mai mare decat somonul.

Cum sa te bucuri de ele

Nu au un gust sau miros anume, asa ca, adaugate in mancare, nu-i vor schimba savoarea. Le poti presara in salate, peste inghetata, in prajituri, in sucurile de fructe, in amestecul de cereale, in iaurt sau chiar in preparatele gatite pe care le consumi de obicei.


De stiut

Scufundate in apa vreme de 30 de minute, semintele de chia se maresc, absorbind foarte mult lichid si formand un gel despre care se crede ca este foarte benefic in cazul diabeticilor sau al sportivilor, deoarece ajuta la eliberarea progresiva de energie.

Sanatatea de azi, nr. 12 (70), 2013; foto: www.naturalnoni.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa