Remedii naturale pentru gingii sangerande

 
Remedii naturale pentru gingii sangerande

Gingivita, o afectiune deseori ignorata, poate duce la pierderea dintilor. Iata cum o poti trata in mod natural.

Sangerarea gingiilor apare din cauza unei inflamatii a tesutului gingival si devine periculoasa atunci cand se manifesta in timpul fiecarui periaj dentar. Simptomele gingivitei sunt, pe langa sangerarile frecvente, durerile la nivelul gingiilor si schimbarea culorii acestora. Gingiile sanatoase sunt roz, pe cand cele inflamate capata o culoare vinetie, data de inflamatia (provocata de bacterii si tartru) care s-a instalat la nivelul lor. In multe cazuri apare si halena, mirosul neplacut al gurii.

Gingivita netratata determina aparitia parodontitei, boala parodontala ce se manifesta prin slabirea tesuturilor de sustinere a dintilor si chiar prin pierderea danturii. Cateva remedii naturiste sunt insa capabile sa indeparteze infectia gingivala.


Ulei de cuisoare

Uleiul esential de cuisoare este un antibacterian natural cu spectru larg de actiune, antiinflamator, dar si cu rol de anestezic local, calmand astfel si durerea de gingii, nu doar tratand infectia. Se gaseste la plafar si, pentru tratarea gingivitei, se foloseste nediluat. Maseaza gingiile de doua ori pe zi cu acest ulei!


Infuzii si decocturi

Clateste zilnic gura cu ceai de musetel concentrat si chiar poti tampona gingiile inflamate cu pliculetul umed de ceai. Foarte eficient este si decoctul de scoarta de salcie, frunze de busuioc sau cerentel (doua linguri de planta la 200 ml de apa, fierte zece minute).


Aloe vera

Planta-minune isi dovedeste eficienta si cand vine vorba de tratarea gingiilor inflamate. Plimba pe gingii partea zemoasa a unei bucati de aloe si apoi clateste gura cu apa. Repeta procedeul de 3-4 ori pe zi.


Apa cu sare

E cel mai simplu si la indemana remediu: intr-un pahar cu apa calduta, adauga o lingurita cu sare, apoi clateste gura timp de 30 de secunde cu acest amestec. In loc de sare, poti folosi bicarbonat de sodiu sau apa oxigenata (in raport 1:1 cu apa plata).


Cum previi gingivita

Pentru a evita inflamarea gingiilor, iata ce ai zilnic de facut:
  • Foloseste, pe langa periaj, apa de gura si ata dentara, pentru curatarea eficienta a spatiilor dintre dinti.
  • Alege paste de dinti mentolate, ce impiedica raspandirea infectiilor si reduc inflamatiile.
  • Consuma fructe si legume proaspete.
  • Schimba lunar periuta de dinti.
Sanatatea de azi, nr. 12 (70), 2013; foto: www.medici-stomatologi.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa