Ce facem cand injectiile produc abcese si umflaturi?

 
Ce facem cand injectiile produc abcese si umflaturi?

Cele mai neplacute amintiri din copilarie sunt legate de injectii. Frica de ele este intemeiata nu doar din pricina intepaturilor neplacute, ci si pentru consecintele lor. Adesea, dupa injectii, sub piele apar infiltrate, umflaturi caracterizate prin cresterea volumului si o densitate mai mare.

Deseori, organismul nostru rezolva problema pe cont propriu, dar are nevoie de o perioada relativ lunga, de 2-4 saptamani. In circumstante nefavorabile, cand prin intepatura pielii, in muschi patrund bacterii patogene, se poate dezvolta un abces, o cavitate purulenta dureroasa, pe care organismul o incapsuleaza, protejand tesutul sanatos.






La primul semn al unui abces ar trebui sa consultati un medic, fara a folosi caldura sau tratamente reci si in niciun caz sa nu frecati sau masati umflatura. Chirurgul va alege strategia in functie de stadiul procesului inflamator. Dar sunt si cazuri cand umflaturile apar din cauza introducerii prea rapide a medicamentelor, sau cand se folosesc seringi cu ace prea scurte. Atunci putem sa ajutam organismul, folosind metodele din arsenalul medicinii populare.

Daca nu exista o crestere a temperaturii, se aplica (24 din 24 ore) una din compresele descrise mai jos, dupa ce locul inflamat se unge cu solutie alcoolica de iod:
  1. O bucata de tifon impaturit se imbiba cu tuica si se tine pe locul afectat, cate 4-5 ore, de doua ori pe zi.
  2. O frunza de varza intepata din loc in loc, unsa cu miere de albine.
  3. Se amesteca un ou cu o lingura de miere de albine, o lingura de unt natural sau untura de gasca. Se framanta cu putina faina de secara sau de grau un aluat moale. Se modeleaza o turta cu diametrul putin mai mare decat locul inflamat si se aplica inainte de culcare.
  4. Dintr-un castravete murat se taie o felie sau doua, ca sa fie bine acoperit locul inflamat. Se acopera cu celofan si se prinde cu leucoplast. Se repeta de 3-4 ori.
  5. In loc de castraveti, puteti folosi felii de cartofi, care se schimba pe masura ce se usuca.
  6. Un prosopel de in impaturit se imbiba cu apa fierbinte, se sapuneste cu sapun de casa (de rufe), se aplica pe umflatura. Deasupra se pune vata si se leaga cu un fular de lana sau o alta tesatura groasa, ca sa pastram caldura mai mult timp.
  7. Iarba de rocoina (pasatul vrabiilor) - o puteti folosi nu numai pentru salate si ceaiuri, dar si pentru comprese. Un pahar de iarba se taie marunt sau se striveste putin intre palme, se pune peste inflamatie, se acopera cu celofan, apoi o bucata de tesatura de in sau bumbac si se leaga cu pansamentul elastic. Se schimba dupa ce tot sucul este absorbit de piele si planta devine uscata.
  8. Se amesteca ceapa tocata marunt, cu sapun de casa dat pe razatoare. Se unge cu amestecul obtinut o bucata de frunza de varza si se face o compresa.
  9. Se folosesc comprese cu argila. Se prepara 2-3 remedii diferite. Intr-un borcanel, argila se amesteca cu apa sarata (la un pahar de apa, o lingura de sare grunjoasa), in alt borcanel, argila se amesteca cu apa amestecata cu otet, in proportie 1:1. Turtele se aplica alternativ si se tin timp de 2-3 ore. Se frictioneaza usor locurile inflamate cu una din solutii, se acopera cu o punga de plastic sau o folie de staniol (de la ciocolata), deasupra se pune un prosopel si se leaga cu pansament elastic.
Atentie:
  • Pentru imbunatatirea circulatiei si sporirea absorbtiei, peste comprese se pune o sursa de caldura (de ex. o sticla cu apa fierbinte).
  • Procedurile se repeta de mai multe ori, rezultatele nu apar peste noapte.
Sursa imagine: naturapascal.ro






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa