Recomandari pentru combaterea constipatiei

 
Recomandari pentru combaterea constipatiei


Circa un adult din zece (la femei: una din sapte) sufera de constipatie. Ceea ce inseamna ca nu are scaun zilnic. „De constipatie sufera cel ce are scaun de mai putin de trei ori pe saptamana”, spun specialistii. Care sunt cauzele afectiunii? In principiu, alimentatia bogata in carne, dulciuri si produse pe baza de faina alba, dar si trecerea brusca si in exces la verdeturile de primavara, consumate crude si fara grasimi. Urmarea: bolul alimentar este transportat prea incet si in intestinul gros se extrage prea multa apa. Scaunul devine tare si stagneaza zile in sir. Si schimbarea mediului (alta toaleta), un program zilnic neobisnuit sau anumite medicamente (calmante, somnifere) pot influenta negativ activitatea intestinului.

Dar iata cateva „trucuri” simple, care pun in miscare digestia (uneori, unul singur este suficient):
  • Beti dimineata, pe stomacul gol, 1 pahar de suc de fructe, de zeama de varza (acra), de otet de mere (o lingura la un pahar de apa).
  • Sau: mancati dimineata si seara cate 200 g de iaurt, amestecat cu seminte de in macinate ori cu tarate de grau.
  • Beti zilnic minimum 2 l de lichid (ceai de menta sau de macese, apa minerala cat mai putin acidulata, sucuri de fructe diluate).
  • Prunele uscate va pot fi de mare folos. Inmuiati seara 4-5 prune, lasati-le in apa 2-3 ore si mancati-le inainte de culcare.
  • Masati-va puternic abdomenul in fiecare dimineata, circa 3 minute, cu ambele maini, in sensul acelor de ceasornic.
  • De 3-4 ori pe zi: inspirati, sugeti puternic burta, tineti respiratia, dupa care expirati, impingand brusc abdomenul inainte. Repetati de cate 10 ori.

Remedii populare

  • Fiertura de cafea. Herboristii americani din secolul 18 isi sfatuiau pacientii bolnavi de constipatie cronica sa bea fiertura de boabe de cafea. Se prepara un decoct din 2 linguri de boabe de cafea neprajita, fierte in 500 ml de apa. Se bea pe stomacul gol, inainte de masa de dimineata si de pranz.
  • Telina cruda. In urma cu 2000 de ani, medicul grec Dioscoride si botanistul roman Plinius laudau virtutile medicale ale telinei. Printre ele, la loc de frunte se afla combaterea constipatiei. Reteta: mancati salata de telina cruda sau o frunza verde, bine spalata. Au gust placut si nici urma de calorii.
  • Frectii cu ulei de susan. Vreme de mii de ani, vindecatorii egipteni le masau pantecul celor bolnavi cu ulei de susan.
Foto: www.eva.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa