Dafinul - proprietati terapeutice

 
Proprietatile terapeutice ale dafinului


Coroanele de dafin incununau in antichitate fruntile eroilor. Grecii si romanii pretuiau in mod deosebit aceasta planta, pe care o dedicasera soarelui, crezand ca ii apara de tunete. Dar acestor calitati istorice glorioase, dafinul isi adauga si proprietatile terapeutice continute in frunzele si fructele sale, asemanatoare cu niste mici masline verzi, nascute din niste flori alb-verzui care spre maturitate se invinetesc. Frunzele au calitati antispasmodice si digestive, boabele sunt diuretice, febrifuge, expectorante si antireumatismale.

  • Dinti - pentru a va pastra dintii si gingiile sanatoase, mestecati in fiecare dimineata o frunza de dafin, culeasa de pe arbustul pe care ar fi bine sa-l aveti in gradina sau in casa. Frunzele uscate n-au aceleasi proprietati.
  • Dureri de stomac, dispepsii, bronsita cronica, balonari, gripa - faceti o infuzie din 40 g frunze de dafin, puse intr-un litru de apa clocotita. Lasati sa se infuzeze 5 minute. Beti 2-3 cani pe zi, fie imediat dupa masa daca vreti sa actioneze asupra digestiei, fie la trei ore dupa masa, in caz de bronsita cronica sau de gripa.
  • Reumatism - beti regulat, in fiecare dimineata si seara, inainte de masa, o cana de infuzie preparata din 40 g fructe fara samburi si zdrobite la 1 litru de apa. Lasati sa se infuzeze intre 5 si 10 minute.

Contra reumatismului cronic

Beti in fiecare zi trei cani din compozitia urmatoare: 30 g fructe de dafin, 30 g de cimisir, 1 felie de lamaie. Totul se pune la fiert intr-un litru si jumatate de apa, pe foc mic, pana se reduce la o jumatate de litru. Strecurati si beti cat mai fierbinte.

De asemenea, va puteti masa zonele dureroase cu un unguent realizat prin macerarea pe baie de aburi, vreme de 4-5 ore, de frunze si fructe zdrobite de dafin, intr-o cantitate dubla de grasime topita de porc.

Foto: blog.suplimente-naturiste.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa