Metoda Zen

 
Metoda Zen

Metoda Zen este o practica straveche, orientala, care duce la pace sufleteasca si armonie, doua stari aflate in suferinta la omul modern. In existenta noastra asa de agitata, vine o clipa de dezamagire si oboseala, in care ne intrebam: asta e tot? Oare nu exista un alt fel de a trai, care sa-mi aduca si putina bucurie si pace? Toti cei prinsi in caruselul diabolic al rutinei de zi cu zi banuiesc si isi doresc sa existe ceva care sa le redea bucuria vietii, energia, placerea de a trai. Un ceva care exista in ei, o alta natura umana, plina de lumina si de speranta. Exact ce promite practica zen. O experienta strict personala, care ne ajuta sa ne cunoastem pe sine, fara cuvinte, mijlocitori si imagini. Un drum spre liniste si echilibru interior.


Exercitii

Practica zen se realizeaza sezand in pozitia lotus (zazen) sau mergand (kinhin), ambele la fel de importante.
  1. Cautati un loc izolat. Se poate afla oriunde in a locuinta dvs., cu conditia sa fiti singuri. Nu conteaza daca e mic si incape in el doar o perna pe care stati. Important e sa va puteti concentra. Spatiul trebuie sa fie, in schimb, extrem de curat si cu lucrurile din el asezate in ordine. Cand locul in care traim e ravasit de dezordine, ne vom muta si in suflet un spatiu la fel de haotic. Fiecare om are nevoie, in fiecare zi a vietii sale, pentru un timp cat de scurt, de spatiul propriu. Un loc in care sa se intalneasca cu el, cu sinele lui, cu subconstientul, cel de al doilea eu. Unii practicanti ai metodei zen isi pun in locul de meditatie o floare sau un obiect personal, care sa ii ajute sa se identifice mai usor.
  2. Asezati-va. Mai intai trebuie sa va descaltati, apoi va asezati pe o perna pusa direct pe podea. Asta va ancoreaza cu pamantul si va ajuta sa va regasiti mai usor echilibrul. Daca nu reusiti sa va asezati pe o perna, folositi un scaun.
  3. Incrucisati-va picioarele si indreptati spatele. Exista persoane care pot executa pozitia lotus, ce prevede incrucisarea picioarelor din pozitia asezat. Daca puteti, e bine, daca nu, incrucisati picioarele atat cat puteti. Important este sa stati comod, sa tineti spatele drept, capul sus si sa nu va sprijiniti de perete. In timp ce sedeti, veti intra in legatura fireasca cu puterile dvs. naturale, veti primi sprijin din interior. De asta este foarte important sa nu va sprijiniti de nimic.
  4. Tinuta mainilor. Si ea este foarte importanta. Mana dreapta se pune cu palma in sus, imediat mai jos de ombilic. Mana stanga se odihneste in mana dreapta, tot cu palma in sus. Palmele trebuie sa intre in contact. Prin aceasta pozitie formati un circuit prin care energia curge usor si puterea de concentrare sporeste.
  5. Tineti ochii atintiti in pamant. E foarte important sa tineti ochii deschisi. Prin practica zen nu se urmareste sa devii somnoros sau sa te pierzi in ganduri. Scopul este sa fii cat mai treaz, in prezent. In toate aspectele vietii ar trebui sa tinem ochii deschisi. Cand sedeti, priviti spre podea sau drept inainte. Nu va fixati atentia pe amanunte si nici pe vreo imagine mentala. Intreaga noastra privire se intoarce in interior.
  6. Stati linistiti. In perioada cat stam asezati nu ne mai miscam. Ramanem in aceeasi pozitie, indiferent cum ne simtim. In general, suntem obisnuiti sa reactionam la ceea ce se petrece in preajma noastra, cand ne mananca sau ne pisca ceva, sau ne sacaie o musca. In zen nu e voie sa ne miscam deloc, ci sa traim efectiv ceea ce se intampla in preajma, fara a reactiona. Daca ne doare ceva, traim durerea, dar fara sa ne miscam. In felul acesta ne vom „imprieteni” cu durerea, invatand sa o stapanim.
  7. Atentie la respiratie. Incepeti prin a va numara respiratiile, de la unu la zece. Numarati cu unu inspiratia si expiratia impreuna, sau pe fiecare in parte. Numaratul ajuta la concentrare si ca sa ne ancoram spiritul. Cand ajungeti la zece, luati-o iar de la inceput. Daca numaratul va este intrerupt de ganduri, ceea ce se intampla frecvent, luati-o de la capat. Numaratul se face pe toata durata statului pe podea. Unele persoane se simt deranjate de numarat. In cazul acesta, sunt sfatuite sa urmareasca cu atentie cum intra si iese aerul din plamani. Nu se recomanda tehnici de respirat. Fiecare sa gaseasca un stil care sa-i convina.
  8. Lasati gandurile sa vina si sa plece. Scopul exercitiilor zen nu este sa „alunge gandurile”. Gandurile fac parte fireasca din noi, favorizeaza intelegerea lumii in care traim. Dar cand sedem, avem o altfel de relatie cu gandurile noastre. Nu le acordam prea multa atentie. Constatam ca exista si atata tot, revenim la respiratie. In practica zen nu se lupta cu gandurile, nu trebuie sa te straduiesti sa le alungi. Le privim de la departare si le lasam sa treaca asa cum au venit. Nu ne agatam de ele, nu le punem in ordine logica, asa cum suntem obisnuiti, nu le transformam in povesti, in scenarii. La inceput ni se poate parea ca ne vin mai multe ganduri in minte ca de obicei. Putem fi uimiti si in legatura cu ce ne trece prin cap, cand stam nemiscati. Lipsa miscarii aduce gandurile in prim-plan. Incetul cu incetul, pe masura ce practicam exercitiul zen, intensitatea gandurilor scade si problemele se rezolva de la sine.
  9. Cand sedinta se termina, ridicati-va in picioare si multumiti. Cand timpul de stat pe podea expira, ne ridicam in picioare, impreunam palmele si facem o mica plecaciune. Asta se cheama gassho. Clipa in care recunoastem ca o indeletnicire s-a terminat, inainte de a o incepe pe alta.
  10. Zi de zi. Cine exerseaza zilnic aceasta practica zen, fie doar si pentru 15 minute, va simti foarte repede ce influenta benefica are asupra lui. Importanta este continuitatea, exercitiul zilnic. Nu va ganditi cat trebuie sa dureze o sedinta. Cine exerseaza zilnic va simti un impuls natural sa sada din ce in ce mai mult. Putin dimineata, putin seara. Importanta e rezistenta. Avantajele? Practica zen ne ajuta sa luam raspunderile asupra noastra, sa aflam cine suntem cu adevarat, unde ne aflam in viata si ce e potrivit sa intreprindem. Aseaza distanta intre noi si lumea galagioasa de afara, ne daruieste calm si detasare fata de toate evenimentele. Ca sa stim cine suntem, avem nevoie de interiorizare si liniste.
Foto: yoga.pasiunea.eu


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa