Ma doare coloana vertebrala! Ce analize trebuie sa fac?

 
Ma doare coloana vertebrala! Ce analize trebuie sa fac?
Durerea de coloana vertebrala apare brusc in urma traumatismelor si herniei de disc sau treptat in bolile degenerative ori cand exista inflamatii locale, in afectiuni ca spondiloza, spondilita sau poliartrita reumatoida. Inainte sa te inhami la investigatii costisitoare, incepe cu testele de sange si urina. Daca analizele ies negative, sunt necesare investigatii suplimentare, efectuate cu ajutorul computerului tomograf sau al rezonantei magnetice, pentru o imagine completa a coloanei vertebrale. Iata care sunt optiunile:


Analize de sange

Pacientii cu durere de spate trebuie sa ceara efectuarea unei hemoleucograme complete, pentru depistarea unui posibil factor reumatoid. Antigenii HLA pot fi utili pentru diagnosticarea poliartritei si spondilitei reumatoide.






Teste de urina

Salele te dor si din pricina unei infectii urinare sau a afectiunilor de la nivelul rinichilor. Pentru o parere concludenta, medicul poate indica efectuarea sumarului de urina, a uroculturii, dar si a biochimiei.


Radiografie

Daca se suspecteaza un traumatism, radiografia coloanei vertebrale toracice sau lombare este de ajutor. E foarte important sa se radiografieze anteroposterior, oblic si lateral, pentru o imagine de ansamblu.






Rezonanta magnetica nucleara (RMN)

Este o procedura de inalta performanta, minim invaziva, ce foloseste un camp magnetic cu intensitate mare si radiofrecventa pentru a obtine imagini de inalta rezolutie ale corpului uman. Prin RMN, leziunile se evidentiaza cu precizie milimetrica. Este indicata cand se suspecteaza leziuni ale discurilor, nervilor, canalului vertebral sau tumori vertebrale.


Tomografie computerizata (CT)

In acest caz, se folosesc razele X pentru a crea imagini detaliate ale structurilor din interiorul corpului. In timpul testului, pacientul sta intins pe o suprafata plana, conectata la un scaner, iar singurul inconvenient poate fi zgomotul produs de aparat. Daca dubiile asupra diagnosticului persista, trebuie sa consulti un ortoped si un neurolog.






Atentie!

Este important sa-i spui medicului radiolog daca esti insarcinata sau suferi de alergii la substantele de contrast (iodul, spre exemplu). In aceste cazuri, este interzis sa apelezi la anumite teste imagistice.

Biografie: Sanatatea de azi, nr. 2 (72). Foto: doctor.info.ro





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa