Cauzele, afectiunile glandelor salivare si glandele lacrimare

 
Cauzele, afectiunile glandelor salivare si glandele lacrimare

Trei perechi de glande contribuie la productia salivei, atat de necesara functionarii organismului (lubrifiaza cavitatea bucala, ajuta digestia, protejeaza dintii de bacterii).


Glandele salivare sunt: parotide, submaxilare si sublinguale. Sa le luam in ordine:
  • parotide (situate dedesubtul urechilor, de o parte si de alta a maxilarului inferior): cele mai voluminoase dintre glandele salivare arunca saliva (care contine amilaze, imunoglobuline si enzime) in canalul lui Stensen;
  • submaxilare (situate in planseul bucal): arunca saliva (care contine amilaza, dar si mucina) in canalul Wharton;
  • sublinguale: localizate in planseul bucal.

Cauzele si afectiunile glandelor salivare

Sunt provocate de calculi salvari (sialolitiaza), de infectiile glandelor salivare (sialadenita, ce apare cand canalul ductor este obstructionat), de chisturi sau tumori salivare, de boli autoimune (sindromul Sjogren, care se manifesta prin uscarea cavitatii bucale si a ochilor):
  • oreion: provoaca o crestere in volum a glandelor parotide, care devin vizibile si palpabile; este o infectie virala si contagioasa;
  • adenom poliform: este o tumoare benigna, tot a parotidei, care creste in volum pana cand deformeaza fata;
  • litiaza canalului lui Wharton: canalul este obturat de depuneri de saruri, iar glanda nu mai poate arunca saliva; asta duce la inflamarea glandei.

Glandele lacrimare

Asigura secretia lacrimala reflexa (lacrimi), importanta pentru protectia corneei: ii aduce elementele indispensabile hranirii si eliminarii corpilor straini. Lubrifiind corneea, lacrimile impiedica ulcerarea ei. Aparatul lacrimal se altereaza cu varsta, iar secretia de lacrimi se reduce. Unele medicamente atropinice, hipertiroidia sau o conectivita sunt capabile sa sece secretia lacrimala.

Sanatatea de azi, nr. 2 (72), 2014; foto: biologie10.wordpress.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa