Glandele sebacee, factorii de risc si tratamentul sebumului

 
Glandele sebacee, factorii de risc si tratamentul sebumului

Se numesc glande de ulei pentru ca secretia lor (sebumul) este foarte bogata in lipide. Sunt glande exocrine (secreta substante printr-un canal excretor sau direct la suprafata unui organ), anexe ale epidermei. Glandele sebacee se gasesc pe toata suprafata pielii, mai putin pe talpi, palme si intre degete. Cele mai multe sunt pe fata (celebrul T - frunte, nas, barbie), pe spate si scalp.


Ce merge rau cand nu functioneaza bine?

Rolul sebumului este de a lubrifia pielea, de a nu o lasa sa se usuce. Cand e prea mult sebum, apar seboreea (uneori, se manifesta doar sub forma de strat uleios) si, implicit, acneea, o boala mai putin dureroasa, dar foarte neplacuta din punct de vedere estetic. Ce se intampla? Din diverse motive, porii se inchid peste un amestec de sebum si celule moarte ale pielii, rezultand bine-cunoscuta acnee, care, in faze mai complicate, se infecteaza. Aceasta poate fi usoara pana la severa si apare mai ales la tineri. Cand este prea putin sebum, hiposecretia provoaca ihtioza, o boala in care pielea devine uscata si solzoasa.


Cauze si factori de risc


Sunt inca necunoscute cauzele supraproductiei de sebum, dar factorii de risc sunt clari:
  • varsta (cu un mic varf inainte de trei luni si altul mai mare, la pubertate);
  • degresarea excesiva a pielii cu produse cosmetice;
  • hormonii medicamentosi de tip estrogen sau progesteron (activare sau inhibare);
  • afectiunile neurologice (boala Parkinson).

    Hipotiroidismul si insuficienta suprarenala cu hipotensiune sunt factori declansatori.

Simptome si tratament

La acnee, simptomele sunt evidente, fata, umerii si pieptul fiind acoperite de cosuri mai rare sau mai dese, dupa gravitatea bolii. In acneea usoara, tratamentul poate fi numai cosmetic, dar este recomandat sa fie prescris de un medic dermatolog. Acneea severa si ihtioza nu pot fi insa tratate decat de un dermatolog si, de multe ori, necesita medicatie de lunga durata, pentru ca tratamentul disfunctiilor glandelor sebacee nu este fix, ci depinde de raspunsul fiecarui organism in parte.


Stiati?

Secretia de sebum este activata de hormonii androgeni (testosteron).

Sanatatea de azi, nr. 2 (72), 2014; foto: acnee.com.md


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa