Glandele mamare: boli, preventie

 
Glandele mamare: boli, preventie

Atat femeile, cat si barbatii au doua glande pereche foarte importante: glandele mamare - sanii, organe glandulare inconjurate de tesut adipos.

Cu toate ca sanii sunt prezenti la ambele sexe, dezvoltarea si functionarea lor sunt complet diferite, la barbat, sunt doar organe rudimentare, fara activitate secretorie, iar la femeie, au o importanta deosebita, laptele matern constituind hrana esentiala a inceputului de viata.


De la hipofiza in jos

Dezvoltarea si functionarea glandei mamare sunt dictate de alti hormoni, plecand de la hipofiza si trecand prin suprarenale. Diferenta sexuala si functionala este data, incepand de la pubertate, de estrogeni, progesteron si prolactina, hormoni secretati de hipofiza si suprarenale. Estrogenii initiaza dezvoltarea canaliculara, progesteronul este responsabil de diferentierea celulelor epiteliale, iar prolactina reprezinta stimulul principal pentru lactogeneza si creste numarul de receptori estrogenici.


Ce merge rau cand nu functioneaza bine?

Bolile glandelor mamare au, in general, o evolutie indelungata si sunt multa vreme asimptomatice. De cele mai multe ori, evidentierea unor tumori constituie primul simptom in cazul majoritatii bolilor glandelor mamare - mastita, hiperplazie mamara, fibrom mamar, chist mamar si cancer mamar. Acestea sunt afectiuni fatale, dar, depistate din timp, chiar si cancerul, pot fi vindecate. Principalul simptom clinic al bolilor glandelor mamare este prezenta tumorii, favorizata in general de o disfunctie hormonala. Mai putin de o treime din pacientele cu tumoare acuza dureri la san. Un alt indiciu e prezenta scurgerilor la un mamelon. Acestea se inregistreaza mai frecvent in randul femeilor care nu au alaptat. Daca tumorile maligne sunt depistate cand au sub 0,5 cm, asta inseamna ca se afla intr-un stadiu incipient.


Preventia, pe primul plan

Pentru a putea depista bolile in stadiul incipient, este bine ca, dupa 20 de ani, femeile sa se autopalpeze cat mai des, mai ales inainte si dupa menstra. Sanii sunt organe in continua transformare, motiv pentru care verificarea periodica a sanatatii lor este foarte importanta. O ecografie mamara anuala si, la recomandarea medicului, mamografia reduc considerabil riscul de avansare a tumorilor maligne.


Barbati cu sani mari

Exista o boala ce se manifesta prin dezvoltarea exagerata a glandei mamare la sexul barbati, care se numeste ginecomastie si apare din pricina unor dezechilibre hormonale (inhibarea secretiei de testosteron, productie anormala de estrogen).


Stiati ca?

  • Alimentele bogate in proteine, grasime si calorii favorizeaza cancerul mamar.
  • Aparitia tumorilor la san este o importanta baza pentru diagnosticarea cancerului, dar nu sunt toate maligne.
Sanatatea de azi, nr. 2 (72), 2014; foto: www.clarifyclinic.com.au


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa