Hipotalamusul, simptomele si tratamentul dereglarii hipotalamice

 

Parte a creierului mare, hipotalamusul leaga sistemul nervos de cel endocrin, sintetizand secretia neurohormonilor.

Hipotalamusul, de marimea unei alune, secreta primii hormoni (depozitati apoi in hipofiza) care determina functionarea glandelor periferice. Din aceasta regiune a creierului, sunt reglate senzatia de foame, sete si de oboseala, somnul (ritmul circadian somn-veghe), temperatura corpului si activitatea sexuala.


Hormoni secretati

  • Oxitocina: hormon responsabil cu productia de lapte si cu dilatarea colului uterin.
  • Dopamina: hormon precursor al noradrenalinei, cu rol fundamental in controlul motricitatii; dopamina este utilizata in terapia intensiva datorita actiunii ei stimulatoare asupra sistemului cardiovascular.
  • Vasopresina: hormon antidiuretic care stimuleaza rinichii sa conserve apa.
  • Alti hormoni stimulatori: acestia sunt responsabili cu productia/inhibarea hormonilor de crestere, a prolactinei, a hormonilor adrenocorticotropici, a unor hormoni tiroidieni si a gonadotropinelor.

Ce merge rau cand nu functioneaza bine?

Dereglarile hipotalamusului produc o multime de boli, cele mai frecvente fiind:
  • hipertiroidism tertiar: provocat de un deficit congenital de TSH (hormonul care elibereaza tirotropina, la randul ei un hormon de stimulare tiroidiana), de anumite leziuni in zona capului, dar si de tratamentul indelungat cu hormoni de crestere;
  • diabet insipid (fara nicio legatura cu diabetul zaharat): este o boala caracterizata prin senzatie de sete intensa si urinari frecvente, provocata de deficitul de vasopresina, hormon antidiuretic;
  • hipopituitarism: este o boala care afecteaza sistemul de reproducere, dar si pe cel de reglare a tensiunii arteriale, provocata de deficitul de hormoni din hipotalamus.

Simptome si tratament

Simptomele dereglarii hipotalamice sunt paloarea, astenia, absenta scurgerilor menstruale la fete. Tratamentul este mai degraba medicamentos sau radioterapie, rareori chirurgical. In toate cazurile, este necesar un tratament hormonal substitutiv.


Stiati ca?

La copii, afectarea hipotalamusului duce la sindromul adipozo-genital, caracterizat prin obezitate marcata si dezvoltarea insuficienta a caracterelor sexuale. Formele congenitale sunt sindroamele Prader-Willi si Laurence-Moon-Bardet-Biedl.

Sanatatea de azi, nr. 2 (72), 2014; foto: www.medicina101.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa