Iritatiile intime, alinate cu plante

 
Iritatiile intime, alinate cu plante

Un slip prea stramt sau dintr-un material care jeneaza, bacteriile si ciupercile aduc neplaceri in zona intima, insa fitoterapia poate fi de ajutor in aceste situatii.

Fie ca e vorba de o simpla iritatie mecanica (te-a frecat o cusatura sau dantela slipului), de inflamarea radacinii unui fir de par sau de o problema mai serioasa, e bine sa ai in vedere tratamentele verzi pentru a-ti recapata rapid confortul. Senzatiile de usturime sau mancarime sunt stanjenitoare si neplacute, iar pana ce ajungi la un medic le poti face fata cu plante, eficient si fara riscuri.


Arnica

Este una dintre plantele folosite cand pielea se afla in suferinta. In cazul ranilor mici sau eczemelor, ea grabeste vindecarea si elimina senzatiile de mancarime sau durere. Se recomanda spalarea zonei afectate cu infuzie dintr-o lingurita cu planta uscata la o cana de apa. Tinctura diluata in apa si crema de arnica sunt si ele eficiente in astfel de situatii.


Usturoiul

Este una dintre solutiile antibiotice cele mai bune si fara efecte negative. Este un bun antibacterian si antifungic, capabil sa distruga ori sa impiedice dezvoltarea microorganismelor care ar putea fi responsabile pentru infectiile care cauzeaza vaginita. Pentru a trata astfel de probleme, e necesar sa consumi mult usturoi.


Echinaceea

Consolideaza sistemul natural de aparare si are capacitatea de a neutraliza bacteriile, putand fi folosita ca un tratament complementar la antibioticele clasice. Se recomanda 800 mg de echinaceea, impartite in patru doze zilnice si spalaturi vaginale cu ceai de planta.


Plopul negru

Datorita actiunii sale cicatrizante, calmante si antiinflamatoare, se foloseste in cazul iritatiilor intime, hemoroizilor si pielii oparite. Se beau zilnic 2-3 cani cu infuzie (dintr-o lingurita cu muguri si o cana cu apa clocotita) si se fac bai de sezut in care se adauga doua cani cu decoct (pui o lingurita cu muguri la o cana cu apa si lasi sa fiarba cinci minute).


Pelinul

Stimuleaza sistemul imunitar, alunga mirosurile neplacute, reduce inflamatiile si contine substante care distrug parazitii. In candidoza, mancarimi sau iritatii, se recomanda doua cani cu ceai pe zi (o lingurita cu planta se infuzeaza 10-15 minute in 250 ml de apa clocotita) si spalaturi (un litru de apa si patru linguri cu planta).


Galbenelele

Sunt si ele bune contra mancarimilor vaginale. Se fac bai de sezut in care se adauga o fiertura din patru linguri cu planta si un litru de apa. Se mai recomanda o cana cu infuzie, bauta de-a lungul zilei, inainte de mesele principale.

Sanatatea de azi, nr. 2 (72), 2014; foto: www.goskin.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa