Scolioza: tipuri, efectele bolii, tratament

 
Scolioza: tipuri, efectele bolii, tratament

Scolioza, este de patru ori mai frecventa in randul femeilor decat al barbatilor. Romania este tara cu cele mai multe cazuri de scolioza din Europa. Scolioza incepe in primii ani ai copilariei.


Ce este si cum arata scolioza?


Scolioza este o curbura laterala, in linie verticala a coloanei vertebrale. Privita dintr-o parte, coloana prezinta o rotunjire usoara in partea superioara si o curbura spre interior in partea inferioara a spatelui. In mod normal, spatele trebuie sa para drept, dar in cazul persoanelor afectate de scolioza, spatele e curbat. In cazuri extreme, coloana poate lua chiar forma literei C.

Scolioza incepe sa se manifeste la pubertate, la varsta de 9-12 ani, in special in randul fetelor, din cauza modificarilor hormonale care favorizeaza relaxarea si slabirea ligamentelor, muschilor si articulatiilor spatelui.


Tipuri de scolioza

  1. Scolioza idiopatica este cel mai frecvent tip. Nu se stie care sunt factorii declansatori, desi exista mai multe ipoteze. Cele mai multe cercetari demonstreaza ca aceasta afectiune este genetica.
  2. Scolioza congenitala este cauzata de o anomalie a oaselor, prezenta inca de la nastere.
  3. Scolioza neuromusculara apare in urma functionarii defectuoase a muschilor si nervilor si, de regula, afecteaza persoanele care sufera de Spina bifida sau de paralizie cerebrala.

Efectele scoliozei

Nu sunt de neglijat, pentru ca in forma agravanta scolioza provoaca dureri intense in zona lombara. Alte efecte sunt reducerea capacitatii respiratorii, asimetria toracelui si afectarea organelor interne din aceasta zona.


Tratamentul scoliozei

Corsetul este remediul standard pentru adolescentii care au curbura spinala intre 25 si 40 de grade si ajuta la corectarea temporara a posturii. La o curbura a coloanei intre 40 si 50 de grade, trebuie luata in considerare interventia chirurgicala.


Stiati ca?

Daca purtarea ghiozdanului si pozitia gresita in banca ar provoca scolioza la copii, ar suferi deformari ale coloanei vertebrale in aceeasi proportie atat fetele, cat si baietii.

Sanatatea de azi, nr. 2 (72), 2014; foto: www.sfatulmedicului.ro


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa