Ce urmeaza dupa 40 de ani?

 
Ce urmeaza dupa 40 de ani?

Credeai ca la 30 de ani e un important punct de cotitura in conditia ta fizica si mentala? Nici vorba! Alta este varsta care trebuie sa te puna pe ganduri referitor la cum ai trait pana acum: 40.

Parerea generala este ca barbatii imbatranesc mai greu si mai frumos decat femeile. Operatiile estetice si dietele stricte nu se iau in calcul. Organismul unei femei se deterioreaza mai repede, cu atat mai mult cu cat noi suntem mai stresate, pline de responsabilitati, mereu mai agitate decat ei.

Nu e sfarsitul lumii dupa 40 de ani, ci doar finele unei etape mai relaxate din ritualul tau de ingrijire personala. De acum incolo, va trebui sa muncesti mai mult ca sa-ti pastrezi starea de bine si imaginea de sine cu care ti-ai obisnuit psihicul, dar si pe cei din jur.

Iata ce se intampla in organismul tau dupa ce ajungi la aceasta varsta, ca sa stii in ce privinta sa iei masuri:


Cuprins articol



Pierzi din masa musculara

Este un fapt dovedit cu cifre: de la 40 de ani, femeile pierd 220-250 g de tesut muscular pe an. Desi ti se pare ca toate hainele din garderoba inca iti vin, ele se vor aseza altfel pe tine, iar imaginea corpului tau va fi din ce in ce mai diferita.

Sfat: combate aceasta evolutie cu miscare si o alimentatie bogata in proteine! Ai nevoie doar de o jumatate de ora pe zi ca sa-ti schimbi in bine starea de spirit si parerea despre tine.


Creste cantitatea de grasime

Metabolismul se schimba odata cu varsta, organismul stie ca intra intr-o perioada dificila a existentei sale si incepe sa-si faca depozite de grasime.

Sfat: daca vrei sa-ti pastrezi silueta dupa 40 de ani, consulta un nutritionist pentru o dieta personalizata in functie de varsta si stilul de viata pe care le ai. Numai poti manca la fel cum ai facut-o pana acum; nici din punct de vedere cantitativ, nici calitativ.


Scade secretia de estrogen

Schimbarile hormonale sunt cel mai greu de traversat, pentru ca de aici pleaca multe din neplacerile asociate varstei: creste pofta de mancare din cauza ca procesul de digestie este perturbat, nivelul de insulina se mareste, iar cel al hormonilor tiroidieni scade, iar asta incetineste considerabil metabolismul; creste nivelul de cortizol (hormonul stresului), ceea ce duce la ingrosarea circumferintei abdomenului.

Sfat: vorbeste cu medicul endocrinolog despre aceste schimbari si roaga-l sa-ti prescrie suplimente pentru reglarea activitatii hormonale!


Scade densitatea osoasa

Pana pe la 35 de ani, nu ai probleme cu densitatea osoasa. Miriam Nelson, profesor la Universitatea Tufts din Boston si autoare a cartii „Femeile puternice raman tinere”, spune ca pierdem pana la 1% din densitatea osoasa cu fiecare an care trece dupa aceasta varsta.

Sfat: introdu cat mai curand in antrenamentele tale exercitiile cu greutati. Si nu uita de doza zilnica recomandata de calciu: 800 mg pana la 54 de ani si 1.000 mg dupa aceasta varsta!


Creste riscul de cancer la san

Dupa 30 de ani, te confrunti cu un risc de cancer de unu la 233, iar dupa 40, aceasta proportie creste teribil: unu la 69, conform Institutului National al Cancerului din SUA. Iar asta se intampla din cauza tulburarilor hormonale care devin tot mai intense pe masura ce te apropii de menopauza.

Sfat: programeaza-te la cel putin o mamografie pe an dupa ce ai implinit 40 de ani! Aceasta investigatie poate detecta cele mai mici semne de cancer la san cu mult timp inainte de aparitia simptomelor.


Stiai?

Dupa 40 de ani, ochiul isi pierde din capacitatea de a adapta rapid distanta focala. Asta inseamna ca iti va fi mai greu sa treci repede de la vederea la distanta la cea de aproape.

Dupa 40 de ani, mahmureala este mai greu de suportat din cauza masei musculare in scadere, care permite unei cantitati crescute de alcool sa ajunga in sange si din pricina ficatului mai lent, ce metabolizeaza alcoolul mai incet.


Bibliografie

Sanatatea de azi, nr. 2 (72), februarie 2014


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa