Tineretea si elixirele naturii

 
Tineretea si elixirurile naturii

In toate studiile facute pe populatiile ai caror membri depasesc frecvent varsta de 100 de ani, s-a remarcat faptul ca longevivii nu au o batranete indelungata, ci mai degraba reusesc sa isi pastreze TINERETEA biologica si psiho-mentala pana la varste foarte inaintate.

Barbati sau femei de 80-90 de ani au o forta musculara, o capacitate mentala, o capacitate de a munci sau de a relationa identica sau foarte apropiata de cea a unei persoane de 30-40 de ani. Poate parea greu de crezut in lumea noastra, unde viata, de fapt batranetea, este prelungita mai degraba artificial, cu pumni de pastile si cu internari prin spitale, dar tineretea poate fi pastrata sau readusa la varste impresionante.

Si nu vorbim de un vis naiv „naturist”, ci de rezultatele cercetarilor facute pe populatii de centenari din toata lumea, din Georgia (zona sudica a muntilor Caucaz) in Japonia (insula Okinawa), din Romania (Muntii Vrancei) si Pakistan (zona Hunza): tineretea poate fi prelungita pana la varste impresionante. Cum? Ne spune medicina naturii.


Cuprins articol

1. Detoxifiere si tonifiere

2. Remedii de detoxifiere

    2.1 Aloe ferox

    2.2 Alimentele amare

    2.3 Apa vie

    2.4 Aerul

    2.5 Germenii de soia

    2.6 Chlorella

    2.7 Ginsengul chinezesc

    2.8 Mucuna

3. Bibliografie


Detoxifiere si tonifiere

Aproape tot ceea ce se stie despre reintinerire in medicina naturii (si nu numai) se datoreaza uriasului volum de informatii pastrat vreme de milenii de catre sistemele medicale traditionale asiatice, mai precis, de catre medicina indiana (Ayurveda) si de medicina chineza.

In aceste doua sisteme medicale stravechi, a caror eficienta practica nu conteneste sa uimeasca lumea medicala contemporana, baza pentru a ne mentine sanatosi si tineri este constituita de doua procese, prin care trebuie sa trecem ciclic, pe tot parcursul vietii.

Primul dintre aceste procese este detoxifierea, care va fi urmata in mod firesc de un al doilea proces, numit tonifiere. Cum sunt declansate si mentinute aceste doua procese? Cu ajutorul plantelor medicinale si al alimentatiei, in primul rand, dar vom cunoaste in continuare si alte remedii, mai subtile, menite toate aceluiasi scop - reintinerirea.


Remedii de detoxifiere

Aloe ferox

Se mai numeste si Aloe amara, fiind o varietate de aloe extrem de puternica din punct de vedere terapeutic, datorita substantelor amare pe care le contine. In Europa si la noi in tara, Aloe ferox si-a castigat, in ultimul timp, o binemeritata faima, in primul rand ca remediu de slabit, eficienta sa fiind cu adevarat impresionanta.

Putini stiu, insa, ca slabitul rapid, obtinut cu Aloe ferox, este datorat, de fapt, proceselor de detoxifiere pe care aceasta planta le declanseaza. Principiile active amare continute in extractul cristalizat al acestei plante curata intai de toate intestinele de toate reziduurile si toxinele, aceasta specie de aloe fiind probabil cel mai bun laxativ cunoscut la ora actuala in lume.

Apoi, Aloe ferox are efect drenor hepatic, stimuleaza eliminarea ureei si a altor deseuri de metabolism, curata rinichii si vezica biliara de microcalculi, fiind o adevarata matura pentru organism. Se administreaza sub forma de capsule cu extract cristalizat, cate 1200-2400 mg pe zi, in cure de doua saptamani, avand efecte de detoxifiere si reintinerire exceptionale. In primul rand ne va ajuta rapid sa dam cateva kilograme jos, pe seama diminuarii tesutului adipos, care de o anumita varsta este dificil de eliminat.

Apoi, pielea va deveni mai luminoasa (datorita eliminarii masive a toxinelor) si mai elastica, deoarece aceasta planta este printre putinele remedii cunoscute care stimuleaza productia de colagen - un tip de tesut elastic, foarte important in mentinerea tineretii organismului. Actiunea detoxifianta produsa de Aloe ferox este foarte bine completata de urmatoarea categorie de remedii dieto-terapeutice.


Alimentele amare

In lumea noastra, invadata de gusturi care de care mai dulci, mai picante ori, cel mult, sarate, ideea de a consuma un aliment amar poate parea un pic bizara. In realitate, insa, gustul amar si alimentele, nu foarte multe, care il au induc procese de detoxifiere extraordinar de puternice, de care ar trebui sa beneficiem sistematic. Macar 6 saptamani pe an, primavara, ar trebui sa facem o cura cu alimente amare, care sa ne despovareze de toxine si sa ne lase organismul sa intinereasca. Lista alimentelor amare nu este foarte lunga si o vom enumera in continuare:
  • Salata verde, salata rosie, salata iceberg, laptuca - se consuma crude, de macar doua ori pe zi, ca aperitiv sau garnitura. Salatele usor amarui sunt un extraordinar remediu pentru curatarea sangelui de radicalii liberi, de excesul de uree si de creatinina, de metalele grele.
  • Andivele si anghinarea - primele se consuma crude, iar cea de-a doua fiarta, ambele avand un excelent efect drenor asupra ficatului. Consumul acestor doua alimente ajuta ficatul sa se regenereze, sa lupte contra eventualelor infectii si sa-si exercite rolul de filtru pentru toate substantele toxice care ne-ar putea imbatrani prematur organismul.
  • Frunzele de papadie si de leustean - se folosesc ca adaos la sandviciuri si in salate. Au o uimitoare actiune de curatare asupra intestinului, regleaza colesterolul si aduc in limitele normale glicemia.
  • Uleiul presat la rece de masline si de floarea soarelui - este un agent de curatare vital pentru vasele de sange, fie ele artere, vene sau capilare. Mai mult, aceste doua uleiuri ajuta la mentinerea sanatatii glandelor tineretii biologice, adica gonadele si suprarenalele.

Apa vie

Tineretea unui organism, care este constituit in proportie de peste 70% din apa, incepe si se termina cu acest lichid miraculos. Avem nevoie insa de o apa vie. Am numit-o asa, prin contrast cu apa captata din rauri poluate, cea tratata cu substante chimice ori tinuta in recipiente de plastic, care nu mai poate sustine in mod adecvat viata, fiind o apa cumva moarta.

Apa vie inseamna apa proaspata de izvor, apa de fantana din zonele nepoluate, apa minerala pastrata in conditii adecvate (in recipiente de sticla, nu din plastic sau din alte materiale toxice). La fel, apa continuta de catre legumele si fructele proaspete, cultivate biologic, este o apa pura, organica, cu efecte de intinerire asupra organismului, cu adevarat magice. Toate aceste forme de apa vie sunt remedii intineritoare exceptionale. Apa vie este deopotriva un mijloc de detoxifiere si de tonifiere al organismului, fiind considerat in sistemele medicale traditionale un adevarat panaceu universal.

Prescriptia este simpla: consumati in fiecare zi minimum 2 litri (in zilele caniculare de vara, minimum 3 litri) de apa pura sau de sucuri de fructe. Efectele nu vor intarzia sa apara: pielea va deveni mai luminoasa si mai elastica, rinichii vor functiona mai bine si va vor ajuta sa eliminati acumularile de apa din tesuturi, articulatiile vor deveni mai flexibile si mai putin predispuse la inflamatii, dispozitia psihica pe ansamblu va fi mai buna. Bolile autoimune sau alergice se vor ameliora, functionarea diferitelor sisteme ale organismului fiind in mod spontan armonizata.


Aerul

Tineretea organismului nostru este conditionata si de cat, cum si ce respiram. In medicina traditionala indiana (Ayurveda), la fel ca si in medicina taoista chineza, se spune ca fiecare om dispune de-a lungul vietii sale de un numar limitat de respiratii, pe care nu trebuie sa le iroseasca, pentru a nu-si irosi astfel zilele pe care le mai are de trait. Cu alte cuvinte, cu cat un om va inspira si va expira mai lent si mai profund, cu atat viata sa va fi mai lunga si mai fericita, in schimb, cu cat va respira mai superficial, mai rapid si mai sacadat, cu atat energia sa vitala se va epuiza mai rapid, iar viata sa va fi mai scurta si mai tensionata.

Concluzia este simpla: daca vreti sa traiti mult si in pace, atunci invatati in primul rand sa va supravegheati respiratia si in al doilea rand sa respirati corect. Indrazniti sa experimentati timp de cateva luni o respiratie corecta si sa vedeti efectele benefice incredibile pe care aceasta respiratie le are asupra sanatatii si a echilibrului sufletesc. Iata in continuare si trei exercitii simple in acest sens:
  1. Primul exercitiu este si cel mai simplu: intinsa orizontal pe podea sau asezata cu spatele drept pe un scaun, persoana va pozitiona o mana pe abdomen si una pe torace, apoi va inspira de 40 de ori foarte lent si profund, cautand sa se relaxeze cat mai mult si sa lase aerul sa patrunda intr-o cantitate cat mai mare in plamani, dupa care expiratia va fi de voie, fara ca atentia sa fie orientata asupra sa. Tot exercitiul va dura la inceput nu mai mult de 5 minute, durata sa crescand spre 10 minute, pe masura ce respiratia va deveni mai lenta si mai ampla.
  2. Al doilea exercitiu va fi introdus dupa ce s-a deprins respiratia profunda si are in plus doar doua elemente fata de primul. Dupa ce am inspirat profund, vom retine aerul vreme de cateva secunde, fara a forta deloc, iar cand il vom lasa sa iasa, ne vom relaxa profund si ne vom da interior o sugestie de genul „Sunt calm, din ce in ce mai calm” sau „Respiratia mea curge calm si linistit. Sunt relaxat”. La fiecare expiratie facuta in cadrul acestui exercitiu, vom spune in gand aceeasi sugestie directa, benefica, menita sa ne amplifice linistea si controlul interior. Acest al doilea exercitiu creeaza, daca este repetat zilnic, vreme de mai multe saptamani sau luni, o corelatie foarte importanta intre respiratie si starea de calm, corelatie care ne va ajuta sa facem fata cu succes situatiilor de stres extrem, la care vom deveni, cumva, imuni.
  3. Al treilea exercitiu poate fi abordat doar odata ce le-am facut suficient de mult timp pe primele doua si presupune sa inspiram profund, numarand in gand si sa expiram o perioada de timp de doua ori mai lunga, obiectivata de asemenea prin numaratoare. De exemplu, vom numara pana la cinci, cat timp inspiram si vom numara in acelasi ritm pana la sase in timp ce expiram. Este, insa, foarte important sa nu fortam deloc, ci sa avem rabdare ca expiratia sa devina lunga. In mod firesc, noi doar urmarind-o cu atentie. Controlul asupra expiratiei este, de fapt, un mijloc de detoxifiere psihica, fiind demonstrat stiintific ca atunci cand expiram profund (cand oftam, de exemplu) activitatea creierului se linisteste, senzatia subiectiva fiind aceea ca eliminam tensiunile si emotiile negative.

Germenii de soia

Este primul remediu tonic despre care vom vorbi in acest articol si aceasta nu intamplator. Din punct de vedere organic, tineretea este in primul rand sanatate, iar acesti germeni sunt remediul perfect pentru a ne mentine sanatatea la varste inaintate. La femei, germenii de soia protejeaza de osteoporoza, prolaps uterin, depresie si tulburari cardiace. La barbati calmeaza fenomenele emotionale specifice trecerii spre varsta a treia. Si inca un element: germenii de soia protejeaza impotriva cancerului, care in Romania este prima cauza de mortalitate.

Conform unor studii foarte ample, facute la Universitatea Stanford, California, sub conducerea prof. Dr. Doris M. Tham, niste substante numite izoflavone, continute de catre germenii de soia, se transforma in tubul digestiv in citostatice, cu o actiune foarte complexa. Astfel, administrarea de germeni de soia inhiba angiogeneza (vascularizarea) tumorilor, determina moartea programata a celulelor tumorale, ajuta la fagocitarea celulelor maligne de catre sistemul imunitar.

Pentru mentinerea sanatatii si a tineretii biologice, se tin cure de 6-12 saptamani, timp in care se administreaza extractul de germeni de soia, cate 600-1200 mg pe zi, sub forma de capsule.


Chlorella


Denumirea sa stiintifica este Chlorella pyrenoidosa si este o alga verde, unicelulara, ce creste in apele dulci si contine cea mai mare cantitate de clorofila din regnul vegetal. Numele sau deriva din greaca veche, unde „chloros” inseamna verde si „ella” inseamna mic, facand referire la culoarea si dimensiunile microscopice ale acestei alge.

Exista aproximativ 8000 de specii si varietati de Chlorella, dintre care Chlorella pyrenoidosa s-a dovedit pana in prezent a avea calitatile terapeutice cele mai puternice. Aceasta alga este foarte bogata in minerale, mai ales in calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc. Apoi, Chlorella contine practic toate vitaminele reintineritoare, adica vitamina A si C, complexul B (adica vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B10/PABA, B12), vitamina E si vitamina K.

Insa secretul acestei alge este un complex de substante active cu un efect reintineritor fenomenal. Acest complex de substante a fost supranumit de catre cercetatori factor anti-imbatranire, prescurtat CGF (din engl. Chlorella Growth Factor - Factorul de Crestere Chlorella). Datorita acestuia, Chlorella este un adevarat elixir de tinerete si de frumusete, deoarece stimuleaza cresterea, dezvoltarea si reinnoirea constanta a celulelor normale si a tesuturilor organismului uman. Chiar si tesuturile distruse sau imbatranite de catre actiunea radicalilor liberi se refac in urma curelor cu aceasta alga.

Chlorella se administreaza in tratamente de lunga durata (90-120 de zile), timp in care se iau zilnic cate 1200-3600 mg din aceasta planta, sub forma de capsule, care se administreaza pe stomacul gol, inainte de mesele principale.


Ginsengul chinezesc

Denumirea sa stiintifica este Panax ginseng si deriva din doua limbi: greaca veche, unde panax inseamna „ceea ce vindeca tot”, si din chineza, unde ginseng inseamna „minunea lumii”. Asadar, traducerea denumirii stiintifice a acestei plante ar fi: Minunea-Lumii, care vindeca tot. Ginsengul este, de altfel, cel mai important reintineritor din medicina traditionala chineza. Atat la barbati cat si la femei, aceasta planta prelungeste tineretea biologica, prevenind depresiile, caderile imunitare si afectiunile cardiovasculare. Ginsengul este si un extraordinar sustinator de efort.

Cura cu aceasta planta mareste forta musculara, normalizeaza pulsul si respiratia in timpul efortului. Apoi, aceasta planta ne face mai putin sensibili la efectele negative ale stresului, ale privarii de odihna si ale tensiunii emotionale. Nu in ultimul rand, ginsengul ne ajuta sa ne mentinem mintea treaza si agila, pana la varste inaintate.

Experimentele medicale arata ca persoanele care au luat ginseng sunt mai atente, pot ramane concentrate asupra unui subiect o perioada mai indelungata de timp si reactioneaza mai prompt la diversii stimuli. Cel mai eficient este ginsengul administrat sub forma de pulbere, conditionat ca atare sau, mai bine, in capsule. Se tin cure de 1-2 luni, timp in care se iau cate 1200-3000 mg de ginseng zilnic.


Mucuna

Daca ginsengul este cel mai bun reintineritor din medicina chineza, Mucuna (Mucuna pruriens) este omologul sau din medicina indiana, celebra pentru tratamentele sale eficiente contra imbatranirii. Aceasta planta asigura in primul rand o protectie cu totul exceptionala sistemului nervos central, care este, pana la urma, cel mai sensibil la trecerea anilor.

Concret, Mucuna previne si, in unele cazuri, chiar trateaza eficient afectiuni ale varstei a treia pentru care medicina contemporana nu are solutii, cum ar fi Alzheimerul, maladia Parkinson, tulburarile cognitive care apar la varsta a 3-a. La femei, Mucuna este eficienta pentru prevenirea depresiei. Se administreaza cate 800-1600 mg de extract de Mucuna, in cure de 1-3 luni, urmate de 15-30 de zile de pauza.


Bibliografie

  • Asul Verde, nr. 82, 2011


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa