Atentie la ficatul gras!

 
Atentie la ficatul gras!
Nu doare, dar e periculos si nu trebuie nicidecum ignorat. Uneori, ficatul gras se trateaza cu prea mare usurinta, desi este o afectiune care poate da mari batai de cap.

Ficatul gras (steatoza hepatica) este o afectiune periculoasa tocmai pentru ca, de cele mai multe ori, nu are niciun simptom specific. Exista insa analize de sange uzuale care ridica semne de intrebare asupra bunei functionari a acestui organ, astfel incat sa fie luate masuri din timp.


Cuprins articol


Cand esti mai expus

Ficatul joaca un rol foarte important in descompunerea si eliminarea grasimilor din organism. Uneori, acest proces se deregleaza, ficatul se incarca de grasimi si apare astfel steatoza hepatica. Exista o categorie de persoane mai expuse acestei probleme, printre care se numara diabeticii, hipertensivii, cei care consuma alcool in mod frecvent ori au valori ridicate ale colesterolului si trigliceridelor.


Exemplu de meniu pentru o zi

  • Mic dejun: fulgi de ovaz cu lapte degresat.
  • Gustare: un fruct (mai rar banane).
  • Pranz: supa de legume, carne de pui sau curcan la cuptor cu un cartof copt.
  • Gustare: branza de vaci cu ardei rosu.
  • Cina: iaurt degresat.

Fara grasimi

Pentru ficatul gras nu exista un tratament specific, doar masuri pe care este nevoie sa le luam si care au ca scop imbunatatirea stilului de viata. De pilda, cei care consuma alcool e nevoie sa renunte la acest obicei, diabeticii ar fi bine sa incerce sa tina boala sub control printr-o alimentatie adecvata si tratament specific, iar persoanelor supraponderale care sufera de steatoza hepatica li se recomanda scaderea in greutate. In ce priveste regimul alimentar, trebuie sa scada consumul de grasimi, sa creasca cel de legume si fructe, sa se evite carnea rosie, iar alcoolul si bauturile carbogazoase sa iasa complet din meniul zilnic.


Caseta specialistului

Majoritatea cazurilor de ficat gras au ca tratament principal regimul igieno-dietetic. Se recomanda o scadere ponderala de 5-10% din greutate, in contextul unei diete hipocalorice - saraca in fainoase, dulciuri, grasimi si bogata in fibre (legume, fructe, cereale integrale) si proteine. Ca adjuvante la regimul igieno-dietetic, se pot folosi diverse hepatotrofice, mai ales cele cu efect antioxidant.


Autori

  • Dr. Eugen Craciun - medic specialist gastroenterologie si hepatologie, ecografie abdominala, endoscopie digestiva la hyperclinica MedLife Baneasa.
  • Irina Manolache.

Bibliografie

Sanatatea de azi, nr. 4 (74), aprilie 2014.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa