Ce este colonul?

 
Ce este colonul?
Numit sistemul de drenaj al corpului, colonul este organul cheie al sistemului digestiv, intrucat asigura functionarea optima a organismului.

A dobandit denumirea „al doilea creier” pentru munca sa complexa pe care o desfasoara zilnic, in conditiile in care trebuie sa faca fata substantelor toxice din mediu, alimente, apa si medicamente.


Cuprins articol



Structura

Intestinul gros are forma literei U si se intinde in falduri circulare in cavitatea abdominala. Colonul are o lungime medie cuprinsa intre 1,5 si 1,8 metri si este format din cinci parti:
  1. Prima parte se numeste cecum si este conectata la ileon (ultima parte a intestinului subtire).
  2. Urmeaza portiunea ascendenta, care urca spre dreapta, pana in zona in care sunt amplasate partea inferioara a plamanului si ficatul.
  3. Bucata transversala strabate abdomenul de la dreapta la stanga.
  4. Colonul formeaza un cot si coboara spre stanga - portiunea descendenta.
  5. Se formeaza apoi o curbura - portiunea sigmoida, chiar inainte de rect.

Functii

  • Principalele sale atributii sunt absorbtia fluidelor, mineralelor, oligoelementelor si vitaminelor necesare organismului, reciclarea apei, electrolitilor si nutrientilor, depuratia si eliminarea reziduurilor rezultate in urma digestiei.
  • Miliarde de bacterii colonizeaza intestinul, convietuind intr-un echilibru sanatos in interiorul organismului. Colonul este cel care tine departe agentii patogeni prin gazduirea a 200-500 de specii de bacterii prietenoase, prevenind instalarea infectiilor. Bacteriile bune produc, printre altele, vitamina K si acid folic.
  • Cu ajutorul acestor bacterii bune, insa fara sa secrete enzime digestive, colonul formeaza un bol si astfel absoarbe apa si antreneaza o forma de digestie, impingand in exterior continutul solid format cu ajutorul muschilor de pe peretii sai. In actiunea de eliminare, este ajutat de glandele secretoare de mucus aflate in submucoasa.

De ce este important?

Chiar daca eliminarea deseurilor se face pe cale naturala, organismul, mai ales cand dieta este saraca in fibre, trebuie ajutat prin remedii naturale si hidratare optima, care normalizeaza tranzitul si stimuleaza miscarile intestinale. In caz contrar, se instaleaza constipatia, toxinele stagneaza in colon, se inmultesc bacteriile neprietenoase, iar reziduurile neeliminate se lipesc de peretii colonului si formeaza placa mucoida, la fel cum pe tevile de canalizare se depune placa de calcar.

Acestea intra intr-un proces de fermentatie si putrefactie prelungit, fiind absorbite si puse din nou in circulatie, transformand colonul in „groapa de gunoi” a organismului, care produce o intoxicare latenta a organismului - de fapt, factorul declansator al bolilor moderne. Aceasta aglomerare de deseuri a dus la consacrarea expresiei „moartea incepe in colon”, ce-i apartine biologului rus Ilia Ilici Mecinikov.


Semnele intoxicarii

Consecintele unui colon care nu mai functioneaza eficient se manifesta la nivelul intregului organism: capilarele de pe peretii colonului absorb reziduurile, iar asta favorizeaza dezechilibre in lant. Astfel, colonul obosit poate fi cauza scaderii rezistentei organismului si a aparitiei infectiilor ori se afla la originea insomniei, migrenelor, epuizarii, obezitatii, problemelor pielii, durerilor de spate, flatulentei, indigestiei, greturilor, gustului neplacut, mirosului urat al corpului si a cancerului.


Inamicii colonului

  • Alimentatia bogata in grasimi.
  • Lipsa fibrelor din dieta.
  • Hidratarea deficitara.
  • Fumatul si alcoolul.
  • Abuzul de antibiotice.
  • Mediul poluat.

Bibliografie

Sanatatea de azi, nr. 4 (74), aprilie 2014


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa