Colonul dicteaza sanatatea organismului

 
Colonul dicteaza sanatatea organismului
Colonul are misiunea de a elimina reziduurile produse de organism in timpul digestiei. Daca nu sunt eliminate complet, acestea sunt repuse in circulatie si imbolnavesc alte organe.

Colonul este primul pas in detoxifiere; ca atare, stagnarea toxinelor la nivelul lui poate sa provoace dureri in alta parte sau chiar sa influenteze major sanatatea organelor aflate in apropiere sau chiar la distanta de el.


Cuprins articol


Ficatul

Chiar daca mare parte din procesul de filtrare si curatare a sangelui de toxine intra in atributiile ficatului, tractul digestiv este poarta dintre alimente si sange. Activitatea celor doua organe vitale este strans legata: in colon, sunt pana la 80% din componentele sistemului imunitar, iar ficatul contine celule ale sistemului imunitar care curata resturile din sange. Cand toxinele raman in organism, se pot raspandi treptat in tesuturi, activand conditiile de aparitie a bolilor.

Flora intestinala trebuie sa fie formata din 85% bacterii de fermentatie (flora de protectie) si 15% bacterii de putrefactie (flora patogena). Cand bariera de protectie este distrusa (de alimente, medicamente) si creste flora de putrefactie, apare un exces de toxine, pe care ficatul nu le poate neutraliza. Astfel, procesul de curatare a deseurilor este anevoios si se produce autointoxicarea (substantele daunatoare raman in corp), care are ca prim efect obosirea ficatului prin supraincarcarea lui cu toxine. In timp, scade imunitatea si apar afectiuni acute sau cronice.


Sistemul imunitar

Dezechilibrul florei colonului creste riscul de toxicitate, fapt care duce la filtrarea scazuta a reziduurilor. Efectul este dezechilibrarea rezistentei organismului in fata infectiilor. O imunitate scazuta face loc infectiilor si inflamatiilor, racelilor frecvente, dar si alergiilor, sensibilitatilor alimentare, chiar bolilor autoimune (poliartrita reumatoida, probleme cu tiroida).


Sistemul respirator

Toxinele acumulate la nivelul colonului ascendent pot da probleme respiratorii, amigdalita, faringita, laringita. Prin urmare, sanatatea aparatului respirator depinde semnificativ de cat de curat e intestinul gros. Astmul si alte alergii respiratorii pot avea, de asemenea, printre cauzele ascunse o tulburare a colonului.


Pielea si parul

Intoxicarea isi pune amprenta si asupra exteriorului, fiindca organismul cauta cai de eliminare a toxinelor. Pielea ajunge sa preia o parte din functia de eliminare a reziduurilor, care incearca sa iasa la suprafata sub forma de acnee, eczeme, furunculi. Si pielea iritata, tenul palid si lipsit de elasticitate indica o toxicitate ridicata la nivelul colonului. Parul devine casant si lipsit de stralucire si nu putine sunt cazurile cand matreata a disparut odata cu adoptarea unei diete de detoxifiere.


Articulatiile

Potrivit studiilor, problemele reumatice apar in 25% din cazurile de boli intestinale inflamatorii. Iar cand colonul ramane netratat si sunt tratate doar cauzele, este posibil sa reapara durerile suparatoare. In volumul Dr. Jensen's Guide to Better Bowel Care, autorul dr. Bernard Jensen sustine ca un colon intoxicat poate produce durerile carora nu le gasim cauza, cum ar fi o durere la sold si picior - aceasta poate aparea pe fondul unui diverticul colonic.


Stiai?

Persoane care sufereau de migrene de ani buni au scapat de ele dupa ce au urmat o cura completa de detoxifiere.


Bibliografie

Sanatatea de azi, nr. 4 (74), aprilie 2014


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa