Sfaturi pentru mame singure

 
Sfaturi pentru mame singure
De cele mai multe ori, in urma unui divort, copilul ramane in grija mamei. Legea considera ca ea este cea mai in masura sa-l creasca pe cel mic, primind, desigur, suportul material si moral al tatalui, care nu va fi exclus din viata copilului. Lucrurile sunt cu adevarat grele cand tatal rupe total legatura cu fosta familie. Atunci, intreaga responsabilitate a cresterii si educarii ii revine mamei. Ce are ea de facut si cum trebuie sa se poarte pentru a transforma un copil cu multe nevoi intr-un adult echilibrat si sigur pe el? Iata cateva sugestii:


Cuprins articol



Asumarea situatiei

Nu are rost sa traiesti in trecut, sa te agati de viata de familie pe care n-o mai ai. Acceptarea prezentului si asumarea acestuia sunt primii pasi catre un viitor bun pentru tine si copil.


Tatal nu trebuie exclus

Oricat ar fi gresit si oricat de suparata esti pe el, tatal trebuie sa faca parte din viata celui mic. Si in niciun caz nu trebuie ponegrit. Este figura autoritara si modelul pe care fiul sau fiica ta il are de urmat. Relatia tata-fiu trebuie incurajata, mai ales daca primul si-o doreste. Relatia pe care a avut-o cu tine este una, cea pe care trebuie s-o aiba cu copilul e alta. Oricum, in ochii copilului ramane tot un erou pe care il iubeste si il doreste in preajma.


Copilul este cel mai important

De-acum, tu trebuie sa suplinesti absenta tatalui. Faci de mancare, faci curat, il duci la scoala, faci teme si te joci cu el. Copilul nu trebuie sa se simta marginalizat, exclus, chiar daca asta se intampla uneori din lipsa de timp. El trebuie sa stie ca este in centrul universului mamei, dar si ca tati il iubeste, chiar daca nu locuieste cu el.


Construieste o relatie de prietenie cu cel mic

Cea mai dificila perioada este adolescenta, varsta razvratirilor si a nevoii de independenta. O relatie de prietenie sincera intre tine si copil te va feri de nenumaratele incercari ale acestei perioade. Trebuie sa fii pentru el un confident, persoana in care are cea mai mare incredere, de care nu trebuie sa se ascunda si pe care nu are nevoie s-o minta. Cu toate astea, psihologii le sfatuiesc pe mamele singure sa nu cada in capcana permisivitatii excesive, care le va stirbi autoritatea pe care le-o confera statutul de parinte. Regulile trebuie respectate, mai ales cand figura autoritara a tatalui lipseste din cadru.


Bibliografie

Sanatatea de azi, nr. 12 (70); decembrie 2013


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa