Brusturele are proprietati depurative, coleretice, colagoge

 
Brusturele are proprietati depurative, coleretice, colagoge si hipoglicemiante
Impunator, cu frunze mari cat un stergar, brusturele ramane tot un ciulin! Dar un ciulin pe care mai ca l-ai vrea pe langa casa de bun ce-i.

Brusturele este o planta rezistenta, frecventa la noi, ca si in toata Europa si Asia, foarte apreciata de medicina populara, dar si de maestrii bucatari care se inspira din preparatele traditionale japoneze, italiene si spaniole. Acestia adauga radacina de brusture in salate si chiar in mancaruri. Gustul brusturelui este dulce si usor amarui, asemanator anghinarei, fiind foarte apreciat.


Cuprins articol
  1. De ce este sanatos brusturele?
  2. Cand este gustos brusturele?
  3. 3 combinatii cu brusture pentru slabit
  4. Autor
  5. Bibliografie






De ce este sanatos brusturele?

Radacina de brusture are proprietati depurative (stimuleaza rinichii), coleretice (ajuta ficatul), colagoge (favorizeaza secretia de bila) si hipoglicemiante. Un litru de infuzie de brusture bauta zilnic contribuie nu numai la normalizarea greutatii corporale si topirea grasimilor, ci si la scaderea nivelului de zahar in sange. Infuzia se face din 2-4 linguri cu radacini uscate si maruntite la un litru de apa clocotita; se lasa acoperit 15 minute, se strecoara si se bea de-a lungul unei zile.


Cand este gustos brusturele?

Japonezii au cateva preparate traditionale, considerate absolut senzationale, pe baza de radacina de brusture (inainte de preparare, planta se taie in bastonase si se tine in apa zece minute, pentru a indeparta aroma usor pamantoasa): kinpira gobo (salata calda din brusture si morcovi), makizushi (sushi umplut cu brusture murat) si takikomi gohan (pilaf cu radacina de brusture si carne de porc). De la japonezi citire, radacina de brusture a intrat in atentia vedetelor dornice sa arate mereu tinere si frumoase. Inspirate de bucataria exotica, dar si de calitatile nutritive ale acestei radacini (multe fibre, putine calorii, cantitate suficienta de calciu, potasiu si aminoacizi), vedetele au adoptat dieta macrobiotica, ce recomanda cu caldura brusturele.


3 combinatii cu brusture pentru slabit

  1. brusture si cretisoara, in parti egale;
  2. brusture si urzica, in parti egale;
  3. brusture (o parte), seminte de anason (2/3 parti), alge fucus (o parte) si paducel (o parte).

Autor

Irina Tudor Dumitrescu.


Bibliografie

Sanatatea de azi, nr. 4 (74), aprilie 2014.











Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa