Care sunt riscurile anesteziei?

 
Care sunt riscurile anesteziei?
Folosita pentru a reduce durerea din timpul operatiilor, anestezia implica si anumite riscuri, ca orice alt procedeu medical. Mai ales daca ai o boala cronica, este bine sa tii cont de ele.

Spre deosebire de anestezicele folosite in trecut, cele moderne sunt eliminate rapid, de aceea si riscurile sunt minime. Pentru multe dintre anestezice exista si antidot, tocmai pentru ca efectul lor sa fie inversat rapid. „Anestezia in sine nu poate duce la deces. O atentie mai mare trebuie acordata pacientilor cu diverse alergii, inclusiv alimentare, sau celor cu rude de gradul 1 care au avut probleme la anestezie. In astfel de cazuri, se testeaza toleranta la anestezic, pentru a evita eventualele reactii alergice”, explica Arleziana Florescu, medic primar ATI. Cei cu boli cronice ce au un risc suplimentar cand vine vorba de anestezie - in cazul lor pot aparea complicatii respiratorii sau cardiovasculare.


Cuprins articol
  1. Cele mai moderne anestezii nu au efecte secundare
  2. Sfatul specialistului
  3. Stiati ca?
  4. Autor
  5. Bibliografie


Cele mai moderne anestezii nu au efecte secundare

Neplacerile care apar uneori dupa operatie, cum sunt durerea de cap, starea de greata, cea de somnolenta sau varsaturile, nu trebuie asociate cu riscurile pe care le presupune anestezia in sine, spun medicii. „Tehnicile moderne, efectuate cu ace foarte subtiri, cu hidratare corecta inainte si dupa anestezic, permit reducerea efectelor secundare. Sintagma «doare pentru ca asa este dupa operatie» nu mai este acceptata la ora actuala”, adauga medicul. Tocmai pentru ca interventiile chirurgicale au devenit minim invazive, iar substantele anestezice tot mai complexe, neplacerile de dupa operatie se reduc, iar recuperarea e mult mai rapida.


Sfatul specialistului

Substantele folosite in prezent fac din anestezie un act medical sigur, usor de suportat. Chiar si la operatiile de urgenta, in care nu dispunem de mult timp, sunt initiate o serie intreaga de masuri. In cazul interventiilor programate, se face cu 4-5 zile inainte de consult. I se explica pacientului ce presupune anestezia, dar i se inlatura si teama fireasca pe care o are.


Stiati ca?

Tinerii au un risc mai mare sa sufere de dureri de cap dupa rahianestezie (cea care se face la nivelul spatelui), in comparatie cu varstnicii.


Autor

Dr. Arleziana Florescu - medic primar ATI, Spitalul Sanador, Bucuresti.


Bibliografie

Click! Sanatate, nr. 4 (62), aprilie 2014.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa