Cifoza - tipuri si cauze

 
Cifoza - tipuri si cauze
Cifoza poate fi congenitala ori sa apara in adolescenta, din pricina gestului de a ascunde sanii, sau daca mergi tinand capul in jos, dintr-o timiditate exagerata.

Cifoza este curbarea exagerata spre inainte a vertebrelor coloanei toracice. Pana la un punct, asa cum stim deja, un anumit grad de cifoza este normal, pentru ca sira spinarii nu este perfect dreapta, insa cifoza se refera la o arcuire exagerata, cu peste 50 de grade.

Postura spre inainte sau prezenta cocoasei, durerile usoare de spate, rigiditatea coloanei sau sensibilitatea in zona spatelui, precum si oboseala sunt printre cel mai des intalnite simptome in cazul cifozei.


Cuprins articol
  1. Cifoza congenitala
  2. Cifoza posturala
  3. Cifoza Scheuermann
  4. Cifoza cauzata de osteoporoza
  5. Bibliografie


Cifoza congenitala

Malformatie a coloanei vertebrale in timpul dezvoltarii fetale determina cifoza la sugari. Unele vertebre se unesc intre ele sau oasele nu se formeaza corect. Din pacate, situatia se poate inrautati pe masura ce copilul creste.

Tratament: in cazuri usoare, cifoza se tine sub observatie, iar in situatii grave, se apeleaza la interventia chirurgicala. Uneori, cifoza congenitala determina paralizia partii inferioare a corpului, ducand la ceea ce medicii numesc paraplegie.


Cifoza posturala

Cifoza posturala apare de regula in adolescenta si este mm mai frecventa in randul fetelor. Cauza cifozei posturale este postura incorecta, care determina intinderea ligamentelor si dezvoltarea anormala a vertebrelor.

Tratament: exercitiile de tonificare a musculaturii spatelui, indreptarea posturii si alegerea unei saltele mai tari pentru dormit pot da rezultate bune. Analgezicele ajuta in cazul aparitiei durerii.


Cifoza Scheuermann

Cifoza Scheuermann isi face aparitia tot in anii adolescentei, in perioada in care vertebrele sunt inca in crestere. De data aceasta, cei vizati sunt cu precadere baietii. La radiografie, se observa ca vertebrele au forma unei pene, nefiind rectangulare, asa cum arata ele de obicei.

Tratament: medicatia antiinflamatoare si fizioterapia atenueaza simptomele.


Cifoza cauzata de osteoporoza

Fracturile vertebrale cauzate de fragilitatea oaselor duc la curbarea anormala a coloanei.

Tratament: in lipsa durerilor sau a altor complicatii, tratamentul cifozei nu este necesar. Se recomanda tratarea osteoporozei pentru a preveni eventuale fracturi.


Bibliografie

Sanatatea de azi, nr. 2 (72), februarie 2014.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa