Salcia (Salix alba) - tratamente interne si externe

 
Salcia (Salix alba) - tratamente interne si externe
Chiar daca temperaturile primaverii se ridica greu peste zero grade, natura isi vede de mersul ei. Dovada sunt matisorii argintii si pufosi ai salciei, primul arbore inflorit in luna martie. Vecina de luna cu postul si, adesea, cu Pastele, salcia a devenit un simbol al acestuia, fiind sfintita in biserica de Florii. De aici si convingerea ca salcia este o planta sfanta, nelipsita din casa omului. Pusa la icoane, dar si pe grajdurile de vite, pentru a alunga duhul rau, salcia alunga si boala, stiinta medicala a satelor noastre asezand-o printre cele mai puternice plante vindecatoare.

Raspandirea salciei: creste pe malul apelor, in lunci, zavoaie, in zone de campie si deal, dar mai ales in luncile apelor. Popular, se mai numeste rachita, salca, lozie, salcuta etc.

Descrierea salciei: salcia creste atat sub forma de tufe, cat si de arbori, ce pot atinge 30 de metri. In total, exista peste 300 de specii de salcie. Adevarata vestitoare a primaverii, infloreste inca din februarie, cand ramurile ei subtiri se acopera de matisori galbeni si parfumati. Cand bate vantul, polenul pe care il raspandeste formeaza adevarate ploi de aur.

Recoltarea salciei: scoarta de salcie se recolteaza in lunile aprilie, mai, de pe ramurile vechi de 2-3 ani, jupuindu-se in fasii. Uscarea se face in incaperi bine aerisite. Frunzele se recolteaza in iunie-iulie si se usuca la umbra. Se pastreaza in pungi de hartie.

Protejati salcia! Exista obiceiul ca oamenii care ies sa se plimbe primavara in natura sa rupa cu lacomie ramuri inflorite de salcie, provocand un adevarat prapad. Albinele raman fara hrana de care au atata nevoie, iar copacul sufera de pe urma rupturilor. Nici jupuitul scoartei nu trebuie facut in exces. Mai bine cumparati coaja de salcie de la plafaruri sau farmacii.


Cuprins articol
  1. Tratamente interne cu salcie
  2. Tratamente externe cu salcie
  3. Atentionare la tratamentele cu salcie
  4. Autor
  5. Bibliografie


Tratamente interne cu salcie

Afectiuni cardiace. Persoanele afectate de aritmie, fibrilatii, extrasistole, tahicardie pot prepara o tinctura din 700 g de inflorescente masculine de salcie alba si 500 ml de tuica. Dupa o luna de macerare, se beau cate 30-40 de picaturi, dizolvate intr-o lingura de apa, de 3 ori pe zi, inainte de masa. Daca afectiunile enumerate se asociaza cu nevroza, se inghit de 3 ori pe zi, 1-2 g de pulbere din scoarta uscata de salcie. Experimentele au aratat ca floricelele de salcie capreasca, colectate primavara, au un efect tonic asupra inimii, daca sunt purtate intr-un saculet din bumbac, la gat, precum un medalion, pe un snurulet, in zona inimii. Florile se schimba o data la 4-5 zile, dar daca acest lucru nu este posibil, atunci le puteti schimba la doua saptamani, dar performantele lor spre sfarsitul acestei perioade se reduc considerabil.

Hipotensiune arteriala, dureri in articulatii, diaree. O lingura de scoarta de pe crengile tinere de salcie se infuzeaza in 500 ml de apa fierbinte timp de 6 ore. Se bea infuzia in 3 reprize, cu 20-30 de minute inainte de masa.

Artrita reumatoida. Se recomanda o cura terapeutica in doua faze:
1. Se pun pe foc 400 ml de apa rece, cu o lingura de scoarta de salcie uscata, tocata marunt, se aduce pana la fierbere si se lasa pe foc mic timp de 5-7 minute, apoi se infuzeaza pana la racire. Se beau cate 100-150 de ml (in functie de greutatea corporala), de 3 ori pe zi, cu 20-30 de minute inainte de masa.
2. Concomitent, se administreaza si tinctura din radacini de maces, culese in luna martie sau noiembrie. In 500 ml de tuica buna, se macereaza timp de 4 saptamani 1,5 pahare de radacini tocate marunt. Sticla inchisa etans se tine la intuneric si se agita periodic. Primele trei zile se bea cate o lingurita, de 3 ori pe zi, amestecata cu decoct din reteta precedenta (nr. 1). Urmatoarele 3 zile, se bea cate o lingura, iar in restul zilelor se beau cate 2 linguri, de 3 ori pe zi, impreuna cu decoctul. O cura dureaza 30 de zile. Rezultatele sunt uimitoare: bolnavul se simte mult mai bine, dispar durerile, se regleaza ritmul cardiac, creste puterea de munca.

Gusa. Crengile de salcie se usuca bine, se ard, carbunele si cenusa se strang si se pastreaza intr-un borcan. Carbunele de lemn este un solvent excelent, care curata sangele de toxine si de elemente daunatoare ce apar in timpul bolilor. Organismul bolnavilor de gusa este intoxicat intr-o anumita masura cu surplusul de hormoni tiroidieni care circula prin sange. Un pahar de carbune pisat se amesteca cu 2 pahare de miere de albine si se consuma cate o lingura, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa, timp de o luna.

Dureri reumatice. Cand durerile in articulatii si in muschi devin insuportabile, puteti sa preparati un remediu analgezic. Se amesteca 2 pahare de scoarta de salcie capreasca sau de salcie alba, tocata marunt, cu radacini de brusture, iarba mare, flori si frunze de sunatoare - cate un pahar de fiecare. Cu amestecul obtinut se umple 1/3 un borcan, deasupra se toarna terebentina naturala (din farmacie sau de la plafar) in asa fel ca pana la gura borcanului sa ramana 4-5 cm. Borcanul acoperit cu capac se pune intr-un vas mai mare (pe bai de aburi) cu apa fierbinte si un prosopel la fund. Apa trebuie sa acopere 2/3 din borcan. Se tine vasul pe un foc mic, timp de 2-3 ore. Periodic se amesteca continutul borcanului cu o lingura de lemn. Borcanul se inchide etans, se inveleste in prosop flausat si se lasa peste noapte intr-un loc cald. Lichidul obtinut se foloseste pentru frectii si comprese pe locurile dureroase.

Prostatita. Se toaca marunt crengute tinere, subtiri, de salcie alba. Doua linguri de planta se pun in oala cu 350 ml apa clocotita si se lasa pe un foc mic inca 5 minute, acoperita cu capac. Dupa racire, se strecoara si se beau cate 150 ml, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa, timp de 4 saptamani. Urmeaza o cura de 8 saptamani, in care se bea un decoct din urmatoarele plante amestecate in cantitati egale: sunatoare, coada-calului, troscot, matase de porumb, fructe de maces zdrobite. O lingura plina-varf de amestec se pune pe foc domol cu 450 ml de apa rece, se aduce pana la fierbere si se lasa un minut sa clocoteasca. Se infuzeaza 2 ore. Se beau cate 150 ml, de 3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa. Se repeta cura cu crengute de salcie timp de 4 saptamani.

Boli ginecologice, hemoragii uterine. Decoctul de scoarta este foarte eficient pentru stoparea sangerarii. O lingura de scoarta tocata marunt se infuzeaza intr-un termos in 250 ml de apa clocotita, timp de 5-6 ore. Se bea cate o lingura, de 3 ori pe zi, dupa masa, timp de 7-10 zile, iar in caz de hemoragie abundenta - de 6-7 ori pe zi.

Icter, boli ale splinei, inflamatia tractului gastrointestinal insotita de diaree. O lingurita de coaja uscata se fierbe in 350-400 ml de apa, timp de 10 minute, se strecoara si se bea cu inghitituri mici pe tot parcursul zilei.


Tratamente externe cu salcie

Varice, tromboflebita. Un pumn de scoarta de salcie tocata (aprox. 300 g) se arunca in 6-8 litri de apa ce fierbe pe foc intr-o galeata de tabla. Se lasa sa clocoteasca 15 minute, apoi se infuzeaza pana ce temperatura apei scade la 37 de grade. Se tin picioarele in galeata cu decoct timp de 25-30 de minute, cu 2 ore inainte de culcare. Periodic, se adauga cate o cana de apa fierbinte pentru mentinerea temperaturii in galeata. Dupa procedura, se imbraca ciorapi terapeutici, pentru circulatia sangelui. Aceste bai sunt perfecte si pentru transpiratia picioarelor, insotita de un miros neplacut.

Ulcerul varicos se vindeca destul de greu. Printre tratamentele populare se gaseste si un remediu cu salcie. O lingura de scoarta de salcie taiata marunt se amesteca cu o lingura de flori de galbenele rasnite si o ceapa de marime medie, rasa pe razatoarea marunta. Peste amestecul acesta se toarna 200 ml apa clocotita si se lasa sa se infuzeze 12 ore, intr-un termos sau intr-un vas invelit intr-o patura. Dupa strecurare, lichidul obtinut se amesteca cu 2 linguri de miere de albine. O bucata de prosop flausat steril se inmoaie in lichid, se stoarce putin si se aplica pe locul afectat. Dupa curatarea ranii, pentru cicatrizare mai rapida, locul bolnav se spala cu decoct din coada-soricelului sau volbura si se tamponeaza cu ulei de catina.

Dermatoze, urticarie. Cu cenusa de salcie dizolvata in apa se spala pielea cu rani si ulceratii. Infuzia de cenusa in apa, veche de 2-3 zile, se adauga in cada, pentru baile bolnavilor cu dureri reumatice.

Dureri de cap. Se zdrobeste usor o crenguta de salcie, se aseaza pe frunte si se leaga cu o esarfa. Durerea ar trebui sa treaca relativ repede. O alta varianta consta in prepararea pulberii din scoarta verde, care se da prin masina de tocat, se presara pe o bucata de tesatura, pe care bolnavul se culca cu capul si atipeste timp de o ora. Efectul este minunat - deseori se elimina chiar migrene groaznice. Parul trebuie spalat bine dupa procedura, dar si el va beneficia de o imbunatatire cosmetica.


Atentionare la tratamentele cu salcie

Trebuie, totusi, sa avem in vedere faptul ca salcia are un efect tonic pronuntat, de aceea pentru persoanele cu hipertensiune arteriala severa nu este recomandata folosirea decoctului din scoarta, fara a consulta un medic specialist. In schimb, pentru cei cu astenie de primavara, hipotensivi, anorexici, salcia este cel mai potrivit remediu pentru ca in viata lor sa apara mai multe scantei de fericire.


Autor

Elena Josan.


Bibliografie

As verde, nr. 106, aprilie 2013.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa