Albinele si produsele stupului

 
Albinele si produsele stupului
Indata ce aerul se incalzeste a primavara, albinele se pornesc in zboruri de curatare, pentru a elimina reziduurile acumulate iarna, prin nemiscare. De asemenea, albinele vor curata si stupii, caci puietul va incepe sa apara. Pentru puiet, ele curata fiecare celula din cuib, indata ce o albina noua a parasit-o. Apoi albinele spoiesc peretii celulei cu un strat fin de propolis. Astfel albinele pregatesc locul pentru un alt ou, pe care matca il va depune acolo. Tot cu propolis albinele obisnuiesc sa vacsuiasca peretii stupului si ramele. Acesta are efecte contra fungilor, bacteriilor, virusurilor; fereste de daunele radiatiilor in exces. Este principalul curatitor si protector al familiei albinelor.

Iar ce e bun pentru albine e bun si pentru noi, oamenii. Mai ales primavara, propolisul ne poate regla imunitatea incercata din greu in sezonul rece. In plus propolisul elimina din corp numeroase toxine. De exemplu, in alimentele moderne se gasesc mari cantitati de dioxine, substante periculoase, care peste iarna se acumuleaza mult, datorita mancarurilor mai grele. Dioxinele produc acnee, oboseala cronica, sunt cancerigene, cresc grasimile in sange, scad imunitatea. Nu exista tratament medical consacrat in intoxicatia cu dioxine, dar s-a dovedit stiintific ca propolisul scade dioxinele.

Alt element care ameninta tot mai mult sanatatea este aluminiul, utilizat atat in industria alimentara (cutii, caserole, doze de bere si sucuri, vase si folii de gatit, aditivi alimentari), in cosmetica (ex. deodorante, rujuri), cat si in producerea de vaccinuri (adjuvant). Aluminiul mareste riscul de boala Alzheimer, Parkinson, imbatranire precoce, cancer mamar. Nu exista tratament medical pentru eliminarea aluminiului, dar se stie ca propolisul il inlatura din corp, ca si pe alte metale aflate in surplus.

Precum propolisul, un alt remediu simplu, care elimina metale, protejeaza chimic contra radiatiilor si intretine imunitatea este zeolitul. Cu bune efecte detoxifiante, cu o structura fascinanta, ce confera proprietati aparte, zeolitul suscita un tot mai mare interes si va avea un viitor important in mentinerea sanatatii. Propolisul si zeolitul folosite impreuna dau efecte finale amplificate, caci isi imbunatatesc reciproc actiunile.

Fiecare om poate urma o cura profilactica de 3-4 saptamani pentru reglarea imunitatii. Propolisul se poate utiliza sub forma de tinctura amestecata cu miere sau brut, solid, mestecat, cand actioneaza bine si local, pentru gat, nas, sinusuri, urechi. Dozele utile profilactic sunt: la adulti, 2x1 ml/zi; la copii sub 14 ani, cate 2x0,5-1 ml/zi, iar la copii sub 3 ani, cate 1 picatura/kg corp/zi, administrata in doua prize. Zeolitul se ia cel mai simplu ca pulbere, cu apa; pentru copii, se poate amesteca cu miere. Profilactic, adultii pot lua cate 2ml/zi (aproximativ 2,5 g), iar copiii, doar jumatate.

Cum primavara, la schimbarea de anotimp, solicitarile organismului sunt mai mari, rezervele acestuia trebuie refacute. Tot familia albinelor ne furnizeaza alte alimente-medicament care intrunesc aceste conditii: mierea si polenul.

Mierea de albine este un excelent energizant, o combinatie intre glucide de calitate si anumite cantitati de vitamine, enzime, minerale, substante antioxidante, antimicrobiene. Mierea de albine participa la digestie, o imbunatateste, ajuta la absorbtia altor elemente (ex. calciu). Mierea de albine, dupa ce s-a absorbit in sange si corp, are efecte de portant al altor remedii, impreuna cu care este administrata, pe care le transporta mai repede catre tinta lor si le amplifica actiunile. Persoanelor sanatoase le recomandam consumul de miere de albine masurat cu lingura de supa, nu cu lingurita de cafea. Pentru diabetici, se permite o doza mica, de 1-2 lingurite/zi (5-1,0 g/zi), de miere de salcam, levantica, rozmarin.

Polenul, sursa principala de proteine a albinelor, are, si el, un continut deosebit de complex. Polenul crud are proteine in proportie mare, enzime, coenzime, multe vitamine, toate elementele minerale prezente in corpul uman, lactobacili care regleaza flora intestinala. Adultii si copiii peste 10 ani pot lua ca doza de intretinere cate 10-30 g/zi, copiii de 1-10 ani, cate 5-10 g/zi, iar cei sub 1 an, cate 2-5 g/zi.

Ca rege al produselor albinelor, laptisorul de matca ne ofera intinerire, revigorare, spre a ne regasi intr-un ritm cu natura. Laptisorul de matca reface capacitatea de aparare a organismului, stimuleaza celulele stem, redirectioneaza spre normal functiile fizice si mentale. Dozele de intretinere utile sunt: la copii sub 1 an, cate 0,1-0,5 g/zi, intre 1-10 ani, cate 0,5-1 g/zi, intre 10-20 ani, cate 1-2 g/zi, iar peste 20 ani, cate 1-3 g/zi.

In plan spiritual produsele stupului pot fi consumate fara restrictie. Folosite in stare naturala, ele ne impartasesc ceva din armonia, ordinea si disciplina familiei albinelor, ne ajuta sa ne reintoarcem catre echilibrul Firii, din care facem parte toti.

Sursa: As verde, nr. 81, martie 2011.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa