Aromele iti schimba starea

 
Aromele iti schimba starea
Simtul mirosului e strans legat, au dovedit studiile, de emotii, amintiri, memorie, motivatie. O anumita aroma ne poate influenta starea de spirit si deciziile in cele mai surprinzatoare moduri.

Cozonacul proaspat scos din cuptor ne aminteste de copilarie, un parfum anume, de savoarea unui sarut, aroma de fan proaspat cosit ne imbie la reverii lenese. Asociem mirosurile cu momente din viata si stari de spirit, iar asta nu e (doar) poezie, ci stiinta pura.

Un studiu german a demonstrat toate aceste conexiuni, scotand la iveala si lucruri mai putin placute: de exemplu, frica are miros - sudoarea rezultata in urma panicii si stresului miroase diferit de cea aparuta pe fondul unui efort fizic facut de placere, cum ar fi mersul la sala.

Anumite arome sunt in stare sa-ti redea increderea in tine - asadar, nasul poate fi o „ustensila” utila pentru a ne instala confortabil in starea de spirit dorita. Trebuie doar sa fim atenti ce mirosim!
  • Aromele puternice tin apetitul in frau. Ti s-a spus ca mananci prea repede si asta dauneaza digestiei, dar si siluetei? Tot ce ai de facut e sa alegi feluri aromate, condimentate, care te imbata cu aroma lor bogata - vei lua astfel inghitituri mici, te vei satura mai repede si vei manca mai putin. Orienteaza-te, de exemplu, spre mancarea chinezeasca - miroase grozav si e sanatoasa!
  • Florile te fac mai sociabila. Mirosul proaspat si intens al freziilor, trandafirilor, crinilor si florilor de camp aduc zambetul pe buze si iti fac pofta de stat la taclale.
  • Painea stimuleaza altruismul. Aroma painii abia scoase din cuptor te face mai deschisa la problemele celorlalti si-ti stimuleaza pornirile generoase.
  • Croasantul alunga timiditatea. Ai vrea sa intri in vorba cu un barbat care iti place, dar nu indraznesti? Fa-ti curaj savurand un croasant! Inconfundabilul miros al produselor de patiserie frantuzesti iti va descatusa apetitul pentru flirt.
Un studiu realizat in Suedia a demonstrat ca aroma de portocala raspandita intr-un supermarket ii determina pe clienti sa cheltuiasca cu 20% mai multi bani decat ar fi facut-o intr-un magazin in care nu miroase la fel de placut.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa