Dozajul corect al produselor cosmetice

 
Dozajul corect al produselor cosmetice
Dozajul corect al produselor cosmetice pentru obraz

Dozajul e important nu doar in sanatate, ci si in cosmetica. Cand dozajul este prea mic, nu-i nimic. Cand dozajul este prea mare, pielea se incarca prea tare, se lasa, pare batranicioasa si obosita. Cantitatile de fard pe care vi le recomandam sunt indicate de un medic dermatolog si au menirea sa ii fie frumusetii obrazului, efectiv, de folos.
  • Doza corecta a demachiantului: o lingurita de preparat. Crema sau spuma pe care le folositi se amesteca in palma cu putina apa calduta si se maseaza in pielea obrazului. Apoi se clateste. Indicat pentru pielea normala si mixta.
  • Doza corecta pentru curatarea obrazului: e suficienta o cantitate de preparat egala cu o aluna. Se intinde cu miscari circulare pe fata usor umezita inainte, evitandu-se zona ochilor. La final se clateste din abundenta. Peelingul elimina scuamele de piele uscata si face tenul sa straluceasca din nou. Se foloseste maximum o data pe saptamana in cazul tenului normal si uscat si de doua ori pe saptamana cand tenul este gras.
  • Doza corecta a cremei de zi: depinde de consistenta ei. De obicei, e suficienta o jumatate de lingurita. Daca are in compozitie si un factor de protectie solara, poate sa fie si mai multa. Si pentru crema de noapte se recomanda aceeasi cantitate. Cand sunt foarte grase, puteti reduce doza la jumatate.
  • Doza corecta a cremei de ochi: o miniportie. O cantitate de crema cat un bob de mazare ajunge pentru ambii ochi. Cel mai bine se aplica cu degetul inelar, dinspre coltul interior al ochiului spre exterior. Purtatoarele de lentile de contact sa evite aplicarea cremelor pe marginea pleoapelor. Uneori contin substante uleioase.
  • Doza corecta a albitorului de culoare: cat o perla. In comparatie cu cremele pentru decolorarea petelor de batranete, care se aplica pe intregul obraz, concentratul pentru inalbire trebuie dozat foarte economic. Se pune doar pe locul cu probleme, ca sa nu irite restul pielii. Regula de fier: a intrat serul total in piele, ati folosit cantitatea corespunzatoare. Daca ramane la suprafata, inseamna ca ati exagerat.
  • Doza corecta a mastilor: mastile pe baza cremoasa se pot intinde pe fata in grosime de jumatate de deget, o cantitate cam cat o nuca. Cand cumparati masti cosmetice in pliculete pentru dubla folosinta, folositi-le integral, aplicand ce ramane dupa ce intindeti masca pe fata, pe gat si decolteu. Pe piele normala si uscata, se pot aplica de trei ori pe saptamana.
  • Doza corecta a serului de fata: o picatura. Serurile contin concentratii de substante mult superioare cremelor obisnuite, deci trebuie dozate economic. De altfel, ele au o consistenta lichida sau sub forma de gel, care intra rapid in piele. O cantitate cat o boaba de mazare ajunge. Se aplica pe fata curata, inainte de crema de zi obisnuita. In cazul tenului stresat, uscat sau ridat, se foloseste sub forma de cura, intre doua si opt saptamani. Sau permanent. In cazul pielii sensibile pot aparea iritatii.
Dozajul corect al produselor cosmetice pentru par

In cazul parului, aplicarea cosmeticelor tine de lungimea lui, dar in general, folosim mult mai mult decat este nevoie. Mai ales la produsele pentru aranjat coafura. Iar orice exces, pe cat de mic, strica tot. Frumusetea se taie ca frisca. Iata un ghidaj pentru dozele optime pe care trebuie sa le folositi.
  • Doza corecta a samponului: cat o aluna. Atentie, din recipientul cu sampon curge adesea mai mult. Cand produsul are concentrate mari de substante de ingrijire, ajunge chiar si jumatate de aluna. Se umezeste parul, se intinde samponul in palme cu putina apa ca sa faca spuma si se intinde pe par, de la radacina la varfuri. Cine se spala mai rar pe cap sa foloseasca samponul de doua ori.
  • Doza corecta a tratamentului pentru par: cat o nuca, atata este suficient pentru a acoperi parul integral. Cel mai bine se aplica pe parul umed, nu ud si mai ales pe suvitele vatamate. Se imprastie uniform, cu ajutorul unui pieptene cu dintii grosi si rari. Se lasa sa actioneze sub un turban facut dintr-un prosop, caldura sporind efectul. In caz de par uscat sau vopsit, se aplica o data pe saptamana.
  • Doza corecta a gelului de par: mai putin inseamna mai mult. Un varf de deget de produs ajunge. Mai intai se intinde in palma, apoi pe par. Daca exagerati, parul se imbacseste, isi pierde luciul si se lipeste.
  • Doza corecta a spumei de coafat: pentru un spor de volum, aveti voie sa exagerati. Intindeti pe par spuma de coafat de marimea unei mingi de golf sau chiar de tenis. Cel mai bine se aplica pe parul umed (nu ud) si se usuca peste cap cu foenul.
  • Doza corecta a serului pentru luciu: un strop este suficient pentru a da stralucire parului. Pentru parul lung si drept, ajunge o cantitate cat o nuca. Se intinde mai intai in palme, apoi pe carare si pe suvitele care cad pe langa obraz.
  • Doza corecta a balsamului: variabila. Se aplica in functie de lungimea parului, intre o jumatate si o lingurita si jumatate de produs. Dar nu se pune dintr-o data, ci pe rand, in portii mici, suvita de suvita, de la radacina spre varf. In principiu, balsamul se recomanda dupa fiecare spalare pe cap, indiferent daca aveti par natural sau vopsit. Decisiv este clatitul, altfel „incarca” parul si arata greoi.
Reguli pentru aplicarea machiajului in cazul unui obraz obosit

Nu e suficient sa aplicam fard rosu de obraz ca sa inspiram tinerete. Machiajul de intinerire are cateva reguli precise.
  • Evitati fondul de ten prea inchis sau prea deschis. Atrag atentia si accentueaza toate micile imperfectiuni.
  • Nu exagerati, tencuindu-va fata! Si un truc: amestecati in fondul de ten fluid cateva picaturi de fond de ten de culoare roz. Se aplica pe fata cu un burete umed.
  • Dupa ce aplicati fondul de ten, folositi si o pudra pulbere transparenta sau in nuanta de roz, dar numai pe frunte, nas si barbie. Evitati conturul ochilor si gura, fiindca accentueaza fiecare rid.
  • Aplicati fardul cat mai sus pe pometii obrajilor, pentru a crea o iluzie optica de inaltare a fetei.
  • Pentru buze, preferati un gloss delicat colorat, rujul are un efect foarte dur.
  • Evitati dermatografele negre si eyelinerul, aspresc privirea. Folositi creioane in nuante bej sau maro si un rimel tot maro. Negrul imbatraneste.
  • Cautati sa aveti parul mereu proaspat spalat. Da o stralucire in plus obrazului.
Sursa: As verde, nr. 94, 2012.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa