Produsele apicole sunt eficiente in afectiunile bronho-pulmonare

 
Produsele apicole sunt eficiente in afectiunile bronho-pulmonare
Dat fiind potentialul lor antibacterian si antiinflamator, produsele apicole au proprietati curative de exceptie in afectiunile bronho-pulmonare, iar eficienta lor a fost dovedita in practica medicala.


Mierea calmeaza tusea, laringita, faringita si durerile de gat

Reputatia mierii nu mai lasa loc de discutii, intrucat este remediul traditional pe care ni-l ofereau bunicile pentru a ne calma tusea, laringita, faringita si durerile de gat. Actiunea sa antitusiva, fluidifianta si expectoranta este legata de prezenta unor substante volatile in compozitia sa (sa ne amintim aroma deosebit de placuta a mierii de tei, care contine farnesol), dar si de proprietatile sale antibacteriene.

Unele sortimente de miere, cum este cazul mierii de lavanda, de cimbru sau de conifere, dar si amestecul de miere cu propolis sunt de un real ajutor in recuperarea vocii afectate de o laringita sau o faringita. In acelasi timp, mierea in fagure este un excelent adjuvant in tratamentul rinitelor si al sinuzitelor.

In tratamentul bronsitei cronice, rezultate foarte bune obtinem prin asocierea propolisului cu mierea (daca este posibil, miere de tei sau de eucalipt).

Pediatrii se confrunta deseori cu o incidenta crescuta a infectiilor respiratorii ale cailor superioare (faringite, laringite, sinuzite, rinite) sau bronho-pulmonare (bronsite, traheite, pneumonii), in multe cazuri, afectiunile devin cronice si pot perturba dezvoltarea copilului mic, mai ales in conditii de recidive frecvente, cand arsenalul terapeutic clasic recurge la administrarea de antibiotice.

Apiterapia detine numeroase solutii ce pot ameliora sau chiar vindeca aceste boli. Este cazul mierii de albine, cu actiune emolienta, expectoranta si antibacteriana, care administrata in gargarisme sau sub forma de sirop ofera rezultate excelente.

Infectiile cailor respiratorii superioare pot beneficia de un spectru larg de produse pe baza de propolis (tablete, capsule, unguente si solutii pentru aerosoli).






Propolisul ajuta in tratamentul faringitelor cronice, alergiilor rino-sinuzale

Propolisul este extrem de eficient in tratamentul unor afectiuni ale arborelui respirator. In multe cazuri, el depaseste eficacitatea medicamentelor alopate folosite pentru tratamentul acestor afectiuni. Acest produs natural prezinta avantajul de a stopa rapid durerea, de a-si exercita actiunea o perioada lunga de timp si de a reduce durata tratamentului clasic.

Dintre afectiunile ce pot beneficia rapid de efectele propolisului se numara faringitele cronice, alergiile rino-sinuzale si rinosinuzita cronica. Daca la tratamentul cu propolis se asociaza laptisor de matca si miere, eficienta este sporita in tratamentul amigdalitelor, otitelor si a traheitelor.

Eficacitatea propolisului este demonstrata si ca agent analgezic, in tratarea unor afectiuni ca astmul bronsic, bronsita si virozele respiratorii. In tratamentul acestor afectiuni, se foloseste o solutie de propolis 5% in alcool, care stimuleaza procesul de regenerare tisulara, in cazul de infectare a leziunilor.

Tinctura de propolis poate fi utilizata si pentru aerosoli: se fac inhalatii cu propolis dizolvat in diverse proportii in apa distilata, lapte fiert, ulei de piersici sau de caise. Se recomanda ca pacientul sa ramana in repaus circa 25 de minute, dupa fiecare sedinta de aerosoli. Aerosolizarea se poate face prin inhalatii simple sau utilizand aparate speciale. Un tratament dureaza circa 25 de sedinte, iar daca este necesar, poate fi repetat la fiecare 3 luni.

Extractele de propolis si-au demonstrat efectul protector si in tratamentul guturaiului comun, la care s-a observat scurtarea perioadei de tratament. Studiile au raportat reducerea incidentei infectiilor respiratorii la copii, mai ales formele de rinite, faringite, amigdalite streptococice si bronsite.

Aplicatiile locale de propolis si pastura dau rezultate foarte bune in tratamentul infectiilor respiratorii superioare, de tipul anginei si rinosinuzitei.

Trebuie sa mai mentionam ca, in aplicarea interna, propolisul nu produce dezechilibre ale florei bacteriene normale, intrucat stimuleaza factorii imunologici si are ca rezultat o crestere a rezistentei generale a organismului fata de boala.






Laptisorul de matca este util in tratamentul afectiunilor cronice pulmonare

Este util in tratamentul afectiunilor cronice pulmonare, prin efecte imunomodulatoare specifice, fiind diminuate simptomele afectiunilor (transpiratie abundenta, tuse, accese de astm etc). Se poate folosi si preventiv, in epidemiile de gripa sau in infectiile virale acute.

Aplicat ca terapie de soc, laptisorul de matca poate conduce rapid la disparitia simptomelor din raceli. In acest caz, administrarea trebuie sa se faca cu mare prudenta la persoanele cu antecedente alergice, mai ales la cele ce prezinta tulburari hormonale. Cel mai prudent este sa nu se depaseasca dozele recomandate.


Cateva preparate de trecut iarna cu bine:

  • MEL-PROP este realizat sub forma de pasta de miere cu propolis si vitamina C. Produsul este un adjuvant eficient in afectiunile bronho-pulmonare. Pentru confortul administrarii, exista si un produs prezentat sub forma de tablete: MELTONIC Eucalipt (contine propolis, vitamina C, ulei esential de pin si ulei de eucalipt).
  • Produsele PROPOSEPT (tablete cu propolis) si PROPOSEPT C (tablete cu propolis si vitamina C) fac parte din grupa medicamentelor apiterapeutice destinate tratamentului unor afectiuni ca traheile, bronsite, faringite etc.

Retete cu produse apicole pentru tuse, traheite si traheo-bronsite

Tuse:
  1. Reteta 1. Ingrediente: 1 lingurita miere; 2 linguri seminte de anason; 2 g sare gema; 250 ml apa. Amestecul se fierbe si apoi se raceste. Se consuma cate 2 linguri, la fiecare doua ore.
  2. Reteta 2. Ingrediente: 200 g miere; o lamaie; 2 linguri glicerina. Se fierbe o lamaie intreaga in putina apa, la foc lent, nu mai mult de 10 minute; se taie in jumatate si se stoarce sucul intr-un pahar. Se adauga 2 linguri de glicerina, apoi se completeaza cu miere si se omogenizeaza. Se ia cate o lingurita de amestec, inainte si dupa mese si o lingurita inainte de culcare.
  3. Reteta 3. Ingrediente: 2 linguri miere; o ridiche neagra. Se spala ridichea si se face o scobitura la partea superioara, fara a se curata de coaja. Se umple scobitura cu miere si se lasa ridichea in repaus, acoperita cu o hartie groasa, timp de 3-4 ore. Se ia cate 1 lingurita din sucul pe care il lasa, de 3-4 ori pe zi, inainte de mese si inainte de culcare.
Traheite si traheo-bronsite:
  1. Reteta 1. Solutie de miere in amestec cu apa (1:1), pentru inhalatii - de doua ori pe zi, timp de 20-30 de zile.
  2. Reteta 2. Solutie hidroalcoolica de propolis 5%, sub forma de aerosoli: 1 inhalatie pe zi, timp de 5 zile.
  3. Reteta 3. Tinctura de propolis 5% si ulei de trandafir (in proportie de 1:1), sub forma de aerosoli si electroaerosoli - 5-20 inhalatii, timp de 1-5 minute. Daca este necesar, tratamentul se repeta la interval de 1-3 luni.
  4. Reteta 4. Tinctura de propolis 10% - cate 30 de picaturi de 3 ori pe zi (se ia cu miere de albine), sau tinctura de propolis 30% - cate 10 picaturi de 3 ori pe zi. In plus, pe cale orala se administreaza polen si miere.

Sirop din muguri de brad, miere si propolis

Tinand cont de proprietatile benefice ale mierii de albine, ale propolisului si ale mugurilor de brad, primavara se poate prepara un sirop foarte eficient pentru tratamentul bolilor cailor respiratorii, care nu trebuie sa lipseasca din nicio casa.

Se recolteaza muguri de brad sau de molid la dimensiunea de 3-5 cm (prin aprilie sau mai). Se cantaresc, se spala in apa rece si se taie foarte marunt. La 1 kg de muguri se adauga 3-4 litri de apa, iar amestecul se fierbe 10-15 minute, intr-un vas emailat, acoperit. Decoctul obtinut este trecut printr-o sita de bucatarie obisnuita si lasat sa sedimenteze.

Dupa strecurarea printr-un tifon, este lasat din nou sa sedimenteze si se strecoara iar prin tifon. Ulterior, siropul se prepara astfel: la 1 kg de decoct de muguri strecurat se adauga 1 kg de miere (de preferinta miere de tei sau de faneata) si 10 grame de extract moale de propolis (concentratie de 30% in alcool).

Decoctul este omogenizat cu grija, impreuna cu mierea si propolisul, iar siropul rezultat este incalzit la o temperatura ce nu trebuie sa depaseasca 40°C. Dupa racire, se toarna in sticle de 0,5 litri inchise ermetic, care se depoziteaza intr-o camera racoroasa. Siropul poate fi utilizat in tratamentul tusei si al gripei, in laringite, faringite si alte boli ale cailor respiratorii. Se administreaza cate o lingurita de 3 ori pe zi, inainte de mese.

Autor: Dr. biochimist Cristina Mateescu, director general al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultura.

Sursa: As verde, nr. 103, ianuarie 2013.






Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa