Vinuri si siropuri pentru sanatate

 
Vinuri si siropuri pentru sanatate
Cele mai cunoscute remedii din plante sunt infuziile, tincturile, uleiurile si alifiile.

Despre vinuri si siropuri pentru sanatate se vorbeste mult mai putin, desi ar merita si ele un raft intre medicamentele din farmacia naturii. Unele se prepara usor, altele cer oarecare migala, dar rezultatele sunt intotdeauna bune, chiar daca laboratorul este modesta noastra bucatarie de bloc.

Si mai exista un avantaj: iunie e luna primelor flori naturale, aparute pe pajisti, flori sanatoase si libere, insamantate de Dumnezeu. Culesul lor e primul pas catre sanatate.


Vinuri pentru sanatate

  • Vin de leurda (Allium ursinum) pentru sanatate. Modul de preparare a vinului de leurda: un pumn de frunze taiate marunt se fierb 2-3 minute, intr-un sfert de litru de vin alb. Se indulceste dupa gust, cu miere de albine. Se bea intreaga cantitate pe durata unei zile, inghititura cu inghititura. Bolile pe care le vindeca vinul de leurda: deficiente respiratorii, bronsite, tuse umeda, cu mucozitati, insuficienta respiratorie, emfizem pulmonar, apa la plamani, retinere de apa in organism, dureri de stomac, cure de curatare a organismului si de slabire.
  • Vin de brusture (Symphytum officinale) pentru sanatate. Modul de preparare a vinului de brusture: 5 radacini proaspete si foarte bine spalate se taie marunt si se pun intr-un litru de vin alb curat. Se lasa sa stea 5-6 saptamani. Se beau cate trei paharele pe zi, inainte de masa. Bolile pe care le vindeca vinul de brusture: un mijloc excelent de vindecare a bolilor de plamani.
  • Vin de ciubotica-cucului (Primula officinalis) pentru sanatate. Modul de preparare a vinului de ciubotica-cucului: se umple o sticla mare de 2 litri cu flori de ciubotica-cucului si se toarna deasupra vin alb, natural (taranesc). Florile trebuie sa fie acoperite de lichid. Sticla se lasa 14 zile la soare, astupata usor cu un dop. Apoi se strecoara si se pastreaza la frigider. Bolile pe care le vindeca vinul de ciubotica-cucului: dereglari ale circulatiei sangelui, boli de inima, dureri de cap, stari depresive, in cazurile durerilor de inima accidentale, se ia o inghititura de vin; bolnavii cronic de inima pot sa ia trei linguri de vin pe zi.
  • Vin de rostopasca (Chelidonium majus) pentru sanatate. Modul de preparare a vinului de rostopasca: 30 g de planta (planta intreaga, inclusiv radacina) bine spalata se opareste cu o jumatate de litru de vin alb si se lasa sa stea acoperita doua ore. Se strecoara, presandu-se bine ca sa iasa tot sucul. Bolile pe care le vindeca vinul de rostopasca: ciroza hepatica, icter. Se bea intreaga cantitate, pe durata unei zile, inghititura cu inghititura.

Siropuri pentru sanatate

  • Sirop de podbal (Tussilago farfala) pentru sanatate. Modul de preparare a siropului de podbal: intr-o oala de lut sau un borcan de muraturi se pun straturi alternative de frunze de podbai si zahar, pana ce vasul se umple. Apoi se leaga bine la gura, cu 2-3 randuri de celofan sau de pergament. Se cauta in curte sau in gradina un loc ferit, se face o gaura in pamant si se baga vasul inauntru. Deasupra se pune o placuta de scandura si se umple gaura cu pamant. Caldura constanta din sol produce un proces de fermentatie. Dupa opt saptamani, vasul se scoate afara, iar lichidul obtinut se fierbe de 2-3 ori. Se lasa sa se raceasca, se pune in borcanele cu gura larga. Bolile pe care le vindeca siropul de podbal: boli de plamani, catar bronsic, gripe puternice. Se iau 2-3 linguri de sirop pe zi.
  • Sirop de patlagina (Plantago lanceolata) pentru sanatate. Modul de preparare a siropului de patlagina: doi pumni de frunze de patlagina bine spalate se dau prin masina de tocat. Se adauga foarte putina apa (ca sa nu se prinda pe fundul vasului), 300 g zahar si 250 g miere de albine. Se pune cratita pe foc mic si se amesteca intruna, pana se ingroasa lichidul. Se pune in borcane, care se pastreaza la frigider. Boli pe care le vindeca siropul de patlagina: curata sangele de toate reziduurile, vindeca tusea, oricat de rebela, bolile de plamani, chiar si tuberculoza. Se ia de trei ori pe zi cate o lingura, inainte de mesele principale. Copiii e bine sa faca cure cu sirop de patlagina, vara, 2-3 saptamani (cate o lingurita, inainte de mese, pe stomacul gol).
  • Sirop de cimbru (Thymus serpyllum) pentru sanatate. Modul de preparare a siropului de cimbru: se pun intr-un borcan straturi alternative de flori si crengute de cimbru, bine umezite cu palmele si zahar. Cand vasul se umple, se indeasa cu mana. Se pune la soare trei saptamani. Dupa ce se strecoara lichidul obtinut, crengutele de cimbru care mai au zahar pe ele se clatesc cu putina apa, peste siropul din vas. Se pune totul pe flacara mica, fara ca lichidul sa dea in fiert. Siropul nu trebuie sa fie nici prea gros, nici prea subtire, de aceea se lasa de doua ori sa se raceasca, si se incearca pe deget. Se pastreaza in borcanele inchise cu capac. Bolile pe care le vindeca siropul de cimbru: un mijloc excelent de combatere a racelilor si gripelor de peste an. Se ia cate o lingura, inainte de mesele principale.
Sursa: As verde, nr. 119, iunie 2014.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa