Zmeurul. Remedii cu flori, frunze, radacini si tulpini de zmeur

 
Remedii cu flori, frunze, radacini si tulpini de zmeur

Desi faima lui o reprezinta fructele rosii, aromate si dulci, de data asta vom vorbi despre planta intreaga numita zmeur, o adevarata minune a naturii, care trebuie folosita acum.


Informatii despre zmeur

Zmeurul este cunoscut din timpuri preistorice. Zmeurul era folosit pe larg si de daci. Interesant este ca fructele zmeurului au fost consumate mult mai tarziu decat folosirea plantei ca leac. Rosul lor rubiniu starnea suspiciunea ca ar putea fi otravitoare.

Abia in secolul 16 apar primele mentiuni legate de folosirea lor. Faima zmeurului ca planta medicinala a fost cu mult mai mare decat aceea de aliment si pe buna dreptate. Arbust stufos, cu lastari taratori, prezent peste tot, in luminisuri si in paduri, el e folositor integral ca medicament al naturii, pornind de la radacini, apoi urcand spre tulpina, frunze si flori.

Dovada: si plantele se bucura de vecinatatea cu zmeurul. Daca este plantat sub un mar, merele nu mai fac pete si viermisori, in vreme ce coacazul si agrisul sunt feriti de boli si de daunatori. Dar in miraculoasa oranduire a naturii, exista un protector si pentru el: teiul. Daca vrem ca tufele de zmeur sa dezvolte tulpini inalte, viguroase si sa rodeasca abundent, le plantam in apropiere de-un tei.






Remedii cu flori de zmeur

  • Remedii cu flori de zmeur pentru erizipel, acnee. Pentru tamponarea locurilor afectate, se prepara un decoct din 3 lingurite de flori de zmeur si 200 ml de apa. Florile de zmeur se pun in apa rece, se aduce lichidul pana la punctul de fierbere si se tin pe flacara mica inca 3 minute. Cu decoctul obtinut se curata fata de doua ori pe zi.
  • Remedii cu flori de zmeur pentru leucoree. Femeile cu acesta afectiune pot folosi, concomitent cu alte proceduri medicale, o infuzie preparata din o jumatate de lingurita de flori pisate de zmeur, oparite cu 100 ml de apa clocotita, care se bea seara, inainte de culcare.
  • Remedii cu flori de zmeur pentru raceala, amigdalita, colita, eruptii cutanate. Doua linguri de flori de zmeur se infuzeaza timp de 30 de minute, in 200 ml de apa fierbinte, se strecoara si se bea cate o lingura, de 3 ori pe zi.
  • Remedii cu flori de zmeur pentru hemoroizi, boli ginecologice. Cate o lingura de flori si frunze de zmeur se taie marunt si se infuzeaza in 250 ml apa clocotita, pana la racire. Dupa strecurare, se fac tamponari si comprese pentru hemoroizi, spalaturi...
  • Remedii cu flori de zmeur pentru intepaturi de tantari. Florile de zmeur (se poate adauga si o frunza de zmeur) se strivesc putin cu o lingura de lemn. Doua lingurite de flori se macereaza in 100 ml tuica, timp de 7 zile. Se tamponeaza locurile intepate. Se asteapta pana se usuca si se repeta aplicarea tincturii, de 8-10 ori.

Remedii cu frunze de zmeur

Frunzele de zmeur sunt foarte apreciate de amatorii de ceai, care le adauga in diferite combinatii de plante, pentru o aroma deosebita. Ei prepara chiar si cafele folosind infuzia din frunze de zmeur. Bucatarii iscusiti adauga frunzele de zmeur la fierberea orezului, pentru a-l parfuma si a-i da un gust deosebit. Cantitatea de vitamina C este, uneori, de 6 ori mai mare decat in fructe.
  • Remedii cu frunze de zmeur pentru fluidizarea sangelui. Se amesteca doua parti de frunze de zmeur cu o parte de flori de galbenele. Se prepara o infuzie dintr-o lingurita de amestec si 200 ml de apa, ce se bea in timpul zilei.
  • Remedii cu frunze de zmeur pentru neurastenie, nevrita. Se amesteca cate 5 linguri de frunze si crengute de zmeur, flori de sovarf si de trifoi, cu 3 linguri de sunatoare. O lingura de amestec se opareste cu 250 ml de apa clocotita si se mai tine pe foc mic 5 minute. Se infuzeaza timp de 30-40 de min. Se beau cate 50 ml, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute inainte de masa.
  • Remedii cu frunze de zmeur pentru inflamatia ovarelor. Intr-un litru de apa fierbinte se pun cate doua linguri de frunze si flori de zmeur, radacina de odolean si papadie, iarba de coada-calului. Vasul se pune pe foc si se lasa sa fiarba timp de 15 minute. Cand apa se raceste pana la temperatura corpului, se strecoara, se adauga 2-3 litri de apa calda si se foloseste pentru bai de sezut.
  • Remedii cu frunze de zmeur pentru dermatoze, acnee. Se stoarce o lingura de suc din frunze de zmeur si se amesteca cu 3 linguri de unt. Se pune alifia pe o bucatica de tifon impaturit si se aplica pe zona iritata.
  • Remedii cu frunze de zmeur pentru dureri de muschi si de articulatii. Frunzele de zmeur tocate marunt sau trecute prin masina de carne se amesteca cu osanza de porc, topita si fierbinte, in proportie 1:3. Se toarna intr-un recipient de sticla care se inveleste in prosop flausat, pana la racire. Se freaca locurile cu dureri si se invelesc cu un fular din lana de oaie.
  • Frunzele de zmeur folosite pentru saltele terapeutice. Batranii culegeau prin paduri saci de frunze de zmeur, pentru saltele care diminueaza durerile de spate si de picioare. La frunzele de zmeur se adaugau frunze de feriga, artar, plop, mesteacan, in functie de afectiunile concrete.

Remedii din radacini si tulpini de zmeur

Partile acestea ale plantei se folosesc mai rar, deoarece oamenii nu cunosc puterile lor vindecatoare. Dar, deseori, radacinile ne trateaza mai bine si mai rapid decat restul plantei.
  • Remedii din radacini si tulpini de zmeur pentru cresterea imunitatii. In anotimpul rece se prepara un decoct din 5-6 tulpini de lungimea palmei, tocate marunt si fierte in 750 ml de apa. Se infuzeaza 30 de minute. Intareste imunitatea si organismul dupa o boala istovitoare.
  • Remedii din radacini si tulpini de zmeur pentru otita purulenta. Se culeg toamna radacini de zmeur si se toaca marunt. In 500 ml de apa rece se pun 2 linguri de radacini de zmeur si se lasa la macerat 12 ore. Se beau cate 150 ml de macerat, de doua ori pe zi, intre mese. In 30 de zile se cicatrizeaza chiar si cele mai vechi rani de pe timpan.
  • Remedii din radacini si tulpini de zmeur pentru astm bronsic. Se pun pe foc, intr-un litru de apa rece, 50 g de radacini de zmeur tocate marunt. Se aduc pana la fierbere si se mai lasa pe foc foarte mic, timp de 30-40 de minute, acoperind vasul cu capac. Se infuzeaza o ora. Se beau cate 100-150 ml contra asfixiei, de 6-8 ori pe zi.
  • Remedii din radacini si tulpini de zmeur pentru inflamarea nodulilor limfatici. Se amesteca in cantitati egale radacini de zmeur, varfuri de crengi de brad alb si miere de albine. Se toarna apa peste plante cat sa le acopere cu 3 degete si se lasa intr-un vas inchis ermetic, pus la cuptor sau pe un foc mic, timp de 8 ore, dupa care se infuzeaza 12 ore si se strecoara. Se consuma cate o lingura, de 5-6 ori pe zi, timp de 3 luni. Se pastreaza la frigider 8-10 zile sau la congelator 2-3 luni.
  • Remedii din radacini si tulpini de zmeur pentru dezintoxicare. Pentru curatarea organismului de nitrati, toxine si resturi de medicamente sintetice, putem sa preparam carbune medicinal din tulpini uscate de zmeur. Crengile se rup in bucatele mici, se pun intr-un borcan de tabla, care se acopera cu aluat sau cu un capac ermetic si se tin la cuptor sau in soba pe jar, pana se transforma in praf negru. Se consuma cate 1/3 de lingurita, de 4-5 ori pe zi, cu putina apa calda.
Sursa: As verde, nr. 119, iunie 2014.





Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa