Alimente rele pentru rinichi

 
Alimente rele pentru rinichi
Ce punem pe masa ne poate furniza nutrienti valorosi, dar, in mod paradoxal, trebuie consumat cu prudenta daca avem probleme renale. Oricat ar fi de benefice organismului unele alimente, precum verdeturile, legumele, fructele si cerealele, unii dintre noi ar fi bine sa le evite din cauza continutului crescut de oxalati (pot inrautati functia rinichilor, cand acestia sunt deja slabiti). Gasiti mai jos cinci dintre produsele care dauneaza rinichilor, desi nu v-ati fi asteptat.


Sardinele

Sardinele fac parte din categoria: alimente rele pentru rinichi. Sardinele sunt o sursa pretioasa de acizi grasi omega 3 si 6, care mentin sanatatea arterelor si a pielii. Dar purinele produse de organism dupa ce le mananci sunt transformate si in acid uric. Devine o problema daca suferi de guta, fiindca ai deja un exces de acid uric in sange, fapt ce declanseaza un atac cand rinichii nu filtreaza corespunzator. Din categorie mai fac parte scoicile, tonul, heringul si carnea de vanat (gasca, rata).


Spanacul

Si spanacul face parte din categoria: alimente rele pentru rinichi. Contine betacaroten, ce lupta energic pentru un sistem imunitar puternic, precum si saruri minerale ca potasiu, sodiu si calciu. Potasiul este important pentru sistemul nervos, inima si muschi. Dar, cand ai disfunctii renale, potasiul in exces se depune, formand nisip la rinichi. Aici mai intra bananele, rosiile, dovleacul, prunele, portocalele, varza, ciupercile, cartofii.


Ficatul

Nici ficatul nu lipseste din categoria: alimente rele pentru rinichi. Este principalul furnizor de vitamina B12, cu rol antianemic si e bogat in vitaminele A si C, esentiale intineririi celulare. Dar pesticidele si antiobioticele cu care a fost tratat animalul se pot stoca aici. Rinichii tai ajuta la detoxificare, dar nu au cum sa te pazeasca 100% de substante nocive. Cand vezica urinara le inmagazineaza, pot aparea infectii sau cancer renal. Din categorie fac parte si limba, momitele, burta.


Fulgii de ovaz

Din categoria: alimente rele pentru rinichi - fac parte si fulgii de ovaz. Dintre toate cerealele, ovazul e cel mai hranitor. Furnizeaza proteine si e bogat in fier, seleniu si fibre, fiind eficient in dieta. Face parte insa din grupul de vegetale care contin purine. Nu in cantitate mare, dar n-ar trebui sa depasesti ½ cana zilnic. Tot aici intra germenii de grau, taratele si lintea.


Branzeturile slabe

Branzeturile slabe sunt ideale pentru un stil de viata sanatos dar sunt alimente rele pentru rinichi. Branzeturile slabe sunt o sursa de proteine si calciu, fara sa adauge calorii si colesterol. Problema e ca, indiferent de continutul de grasimi, calciul face ca lactatele sa formeze in organism oxalati, ce favorizeaza aparitia pietrelor la rinichi. Alte surse de oxalati de calciu sunt zmeura, morcovii, ciocolata, carnea de miel, ceaiul negru.

Autor: Lidia Nastase. Sursa: Sanatatea de azi, nr. 8 (78), 2014.


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa