Am probleme cu auzul

 
Am probleme cu auzul
Daca am probleme cu auzul, ce pot face? Nu va gandeati ca v-ati putea pierde auzul. Cu timpul insa, este posibil sa va joace feste, mai ales daca nu incercati sa preveniti acest neajuns.

Pe masura ce inaintati in varsta, auzul nu mai este la fel de ascutit precum in tinerete. Timpanul poate fi afectat de multi factori, dintre care cel mai mare rau ii fac sonoritatile cu multi decibeli, precum cele de care aveti parte cand ascultati muzica la maximum sau daca lucrati intr-un mediu zgomotos (caz in care ar fi bine sa purtati dopuri de protectie).

Chiar daca nu v-a placut niciodata sa va petreceti noptile in cluburi si nici sa stati toata ziua cu casti in urechi, cateva riscuri tot exista:


Am probleme cu auzul, de vina ar putea fi colesterolul marit?

Da. Organul aflat in cel mai mare pericol in cazul colesterolului marit este inima, dar nu doar ea are de suferit. Vasele de sange astupate ingreuneaza circulatia sangelui, care nu mai iriga asa cum ar trebui nici zona urechii interne. Faceti-va analizele si urmati un tratament pentru scaderea colesterolului!


Am probleme cu auzul, cauza ar putea fi igiena exagerata?

Da. Curatatul frecvent si insistent al urechii cu betigase speciale face mai mult rau decat bine, pentru ca ceara secretata are un rol protector pentru aparatul auditiv. Indepartand-o, puteti nu doar sa iritati urechea, ci si sa raniti timpanul. Cand aveti un dop de ceara, doar medicul il poate elimina in totalitate, fara sa produca traume.


Am probleme cu auzul din cauza abuzului de calmante?

Da. Cele pe baza de ibuprofen, luate de doua, trei ori pe saptamana sau mai des, cresc riscul de pierdere a auzului cu mai bine de 10%.


Am probleme cu auzul, trebuie sa vizitez un specialist?

Da. Simtiti ca nu mai stati asa de bine cu auzul? Programati-va la un cabinet ORL pentru audiograma! Daca exista vreo problema, cel putin o depistati din vreme.


Stiati?

Persoanele care vorbesc la telefon mai mult de o ora zilnic nu mai disting anumite sunete, din cauza radiatiilor care afecteaza urechea interna.

Autor: Andreea Cohut. Sursa: Sanatatea de azi, nr. 8 (78), 2014. Foto: www.empowher.com


Medicina informativa pe Facebook Medicina informativa pe Twitter Abonare prin RSS la Medicina informativa